Jedan od najpopularnijih koktela je Mohito, a da li znate da postoje i Mohito kolačići koji su preukusni i veoma lako se pripremaju, ako imate prave sastojke.
Sastojci:
Sastojci za testo:
1/2 šolje omekšalog, ali hladnog putera
1/3 šolje šećera
1 kašika sveže nane, samlevene ili veoma sitno seckane
1 vanilin šećer
1 veće jaje
1 šolja brašna tip 500 i još malo za posipanje
1 prašak za pecivo
Glazura:
1 šolja šećera u prahu
2 kašike ekstrakta ruma
sok od pola limete
Za dekoraciju možete koristiti rendanu koru limete.
Kako se prave mohito kolačići?
U posudi umutite puter mikserom dok ne postane penast (oko 2 do 3 minuta). Dodajte šećer i mutite da sve lepo sjedinite. Onda dodajte i mlevenu nanu, vanilin šećer, jaje. Umutite, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i sve pomešajte mikserom ili varjačom. Ostavite u frižideru oko 30 do 45 minuta, a nakon tog vremena izvadite na radnu površinu.
Rernu zagrejte na 180 stepeni i spremite 2 pleha prekrivena papirom za pečenje.
Testo razvijte na oko 5 mm debljine i vadite okrugle kolačiće prečnika oko 5 cm. Stavljajte ih u pleh na odaljenosti 2-4 cm, a preostalo testo, opet zamesite, razvucite, pa povadite ostatak dok sve ne potrošite. Pecite ih oko 10 minuta dok na ivicama ne budu svetlo smeđi, a odozgo bledi.
Mohito kolačići nakon vađenja iz rerne treba da se potpuno ohlade pre ukrašavanja.
Mohito kolačići – glazura i dekoracija
Dok se keksići hlade, prosejte šećer u srednju činiju, dodajte rum, sok od limete i sve pomešajte da se sjedini. Odvojite i još malo rendane korice limete za dekoraciju. Kada se ohlade, umočite svaki kolač tako da glazura bude odozgo i otresite ostatak, pa pospite malo rendane korice.
Glazuri će trebati oko 15 minuta da se osuši. U hermetički zatvorenoj posudi kolačići će ostati sveži oko 3 dana, dok ih u frižideru možete čuvati više dana.
Rođeni 17. septembra su ljudi koji na život gledaju ozbiljno i temeljno. Njihova snaga je u istrajnosti i posvećenosti, a slabost u tome što često zaboravljaju da se opuste i uživaju u trenutku.
Motivacija je pokretačka snaga koja nas podstiče da ostvarimo ciljeve, prevaziđemo izazove i istrajemo kada postane teško. Ona je ključna kako za lične tako i za profesionalne uspehe - od završavanja fakulteta, preko razvijanja zdravih navika, do suočavanja sa kriznim periodima života. Međutim, motivacija nije uvek stabilna. Svi znamo onaj osećaj kada započnemo puni entuzijazma, a zatim vrlo brzo posustanemo.
Začeće nakon kontracepcije ne bi trebalo da bude problem samo po sebi. Za parove koji su koristili određene metode kontracepcije, postizanje trudnoće može biti sledeći korak u planiranju porodice.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).
Spremili smo vam nešto drugačiji spisak predloga gde biste mogli da odete za vikend ili, još bolje, produženi vikend. Beg iz grada je uvek dobar izbor, ako ste u mogućnosti.