fbpx
Porodična trpeza

Salata od sremuša

Sezona je sremuša, pravo vreme da probate kakva je salata od sremuša. Dok neki još ne znaju šta je sremuš ili divlji beli luk, ima onih koji uveliko uživaju u lepoti njegovog ukusa i zdravstvenim benefitima koji su brojni.

Sremuš – divlji beli luk

Sremuš je samonikla biljka koja raste u šumi, čim malo zamaknete van grada možete ga i sami ubrati. Ukus mu je veoma blag, podseća na beli luk.

Sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, a zdravstvene koristi su mu i snižavanje krvnog pritiska, srčanih oboljenja i smanjenje rizika od moždanog udara.

Imajte na umu da divli beli luk efikasnije snižava krvni pritisak od običnog belog luka.

Sremuš možete naći nekada i na obroncima grada u pošumljenim područjima. Listovi liče na male listove ljiljana, a da biste bili sigurni da je u pitanju sremuš, protrljajte list da osetite karakterističan miris belog luka. Imajte na umu da su mladi listovi sremuša bolji jer sadrže dosta vitamina, a stari mogu biti i dosta ljuti. Divlji beli luk se bere pre nego što procveta krajem maja ili u junu. Uglavnom se koristi samo nadzemni deo za salatu.

Sremuš se može gajiti i u bašti, navodno i u zatvorenom, ali to već retko kome uspeva adekvatno. On voli dobro drenirana područja, koja su vlažna, ali i osunčana. Razmnožava se semenom ili deljenjem lukovica u proleće i jesen.

Salata od sremuša
Salata od sremuša

Kako se pravi salata od sremuša?

Možete napraviti salatu samo sa dodatkom soli, ulja i sirćeta, kao da pravite klasičnu zelenu salatu. A možete je napraviti i ovako (na slikama u prilogu):

  • veza sremuša,
  • 2 mlada crna luka,
  • nekoliko čeri paradajza,
  • manja kriška sira,
  • 2 kašike balzamika,
  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • so i biber po ukusu. 

Sremuš i mladi luk iseckajte na tračice, sir izmrvite i sve začinite i pomešajte. Preko isecite čeri na četvrtine. 

salata od sremusa sa sirom

Pročitajte: Pileća salata sa susamom

Literatura:

  1. Eat&Breath: Wild Garlic Health Benefits – https://eatandbreathe.com/day-5-wild-garlic-health-benefits, jun 2020. godine
  2. TheGuardian: Why wild garlic is good for you – https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/30/wild-garlic-good-for-you, mart 2013. godine
  3. Eat Yourself Brilliant: Wild garlic, health performance – http://www.eatyourselfbrilliant.co.uk/wild-garlic-health-and-performance/, may2016. godine,

Objavljen: 8. maj 2021. godine, ažuriran: 4. april 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button