Detetu je promenjeno čulo ukusa posle koronavirusa i roditelji se pitaju da li mogu nešto da urade da se ono brže vrati.
Pitanje:
Poštovana,
Našem detetu od 13 godina se dva meseca nakon preležanog kovida, čulo mirisa i ukusa izmenilo tako da joj mnoge namirnice mirišu na pokvarenu hranu. Alarmantno je da su joj te namirnice bile glavni izvor belančevina: meso i prerađevine, mahunarke i jaja. Jedini izvor belančevina koji joj ne smeta su mleko i mlečni proizvodi. Ishrana je zato postala jednolična, pa se plašimo za njen razvoj. Postoji li neki način da se taj neugodni miris prikrije? Kako da se pojača unos belančevina?
Unapred hvala!
Odgovor nutricioniste: Promenjeno čulo ukusa posle koronavirusa (COVID-19)
Poštovani,
Nakon preležanog virusa korona čulo mirisa se vraća u normalu i nakon nekoliko meseci. Možete da pokušate da prikrijete korišćenjem više biljnih začina u kuvanju, kao i pravljenjem složenijih jela koje će imati jaja i meso u ishrani.
Mleko i mlečni proizvodi svakako imaju sve esencijalne proteine, ali ovde treba da vodite računa i o gvožđu koje se nalaze u mesu, jajima i mahunarkama, ali ne u mlečnim proizvodima. Tako da obogatite detetu hranu sa zelenim povrćem, cveklom, aronijom. Možete praviti i smuti od banane, cvekle i kakaa.
Ljudi rođeni 17. avgusta predstavljaju kombinaciju vatrene lavlje energije i promišljenosti broja 17, koji u numerologiji nosi disciplinu, snagu volje i sposobnost dugoročnog planiranja.
Ljudi rođeni 16. avgusta zrače snagom Lavova, ali ih dodatno oblikuje broj 16, koji donosi unutrašnju dubinu, samoposmatranje i duhovnu složenost. Ispod njihove samouverene spoljašnosti, često se krije intuitivna i refleksivna priroda, spremna na ličnu transformaciju.
Implantacijski grčevi su jedan od raniih znakova trudnoće i događaju se određenom broju žena. Oni se događaju upravo u vreme kada oplođena jajna ćelija, odnosno blastocista uspeva da se ugnezdi u sluzokožu materice kako bi nastavila da raste.
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Naša čitateljka je poslala pitanje vezano za ishranu. Naime ona je dobila višak kilograma posle karcinoma dojke, pretpostavlja usled hormonskog disbalansa.