fbpx
Logoped

Dečak priča nerazumljivo i samo prva 2 slova

Naša čitateljka se obratila logopedu zbog toga što njeno dete priča nerazumljivo i kada izgovara reči, skraćuje ih na prva dva slova.

Pitanje: Dečak priča nerazumljivo

Poštovanje,

Dečak ima 2 godine i 7 meseci. Sklapa rečenice od 3 do 4 reči, izvršava naredbe, razume sve. Ali, dosta reči kada izgovara skrati samo na 2 slova. Uglavnom dečak priča nerazumljivo za širu okolinu. Ne sve, ali dosta toga. Koji je vaš savet s obzirom na ovu trenutnu situaciju sa covidomCOVID-om i do kada se toleriše ovakav govor. Imam li razloga za brigu?

Hvala unapred.

logoped

Odgovor logopeda: Dečak priča nerazumljivo i samo prva 2 slova

Poštovana Branka,

dečak  priča nerazumljivo

U ovom uzrastu se očekuju proste rečenice od nekoliko reči, kako ste i naveli. Toleriše se da dete pojedine višesložne reči skraćuje ili da okrene red glasova ili slogova u samoj reči. Ali bi to trebalo da bude izolovam slučaj. Govor bi trebao da bude razumljiv za širu okolinu i pored umekšavanja glasova. Ima još dosta pokazatelja razvoja govora i jezika pored samog razumevanja govora i produkcije – da li dete izražava svoje potrebe govorom, da li inicira komunikaciju, učestvuje u razgovoru, širi svoj vokabular u skladu sa uzrastom.

Savetovala bih vas da zakažete pregled kod stručnjaka koji će proceniti nivo govorno-jezičkog razvoja vašeg deteta i u skladu sa svime što ste naveli ukaže na mogući problem i da konkretne savete  u vezi stimulacije i napretka razvoja govora.

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button