fbpx
DecaZdravlje deteta

Referentne vrednosti krvne slike za bebu i dete

Referentne vrednosti krvne slike za bebu i dete se razlikuju u odnosu na analize kod odraslih. Krvna slika je najbolji i najčešći način pomoću kog se utvrđuje trenutno zdravstveno stanje deteta. Ona daje podatke o tome da li postoji neka infekcija, da li treba nešto korigovati u detetovoj ishrani i uopšte kakvo je stanje deteta. Lekari nekada žele da provere nivo glukoze, hemoglobina i belih krvnih zrnaca, a mogu im pomoći i da utvrde da li dobro rade neki organi poput bubrega i jetre.

Vrlo je bitno da referentne vrednosti za dete, kao ni bebu, nisu iste kao kod odraslog čoveka. S toga, nikada ne treba analizirati detetovu krvnu sliku bez pomoći lekara, jer se nama može učiniti da nešto što je sasvim u redu nije u referentnim vrednostima.

Referentne vrednosti krvne slike kod beba

Referente vrednosti krvne slike za decu

Pri analizi rezultata krvne slike neophodna je komunikacija sa pedijatrom. On će na osnovu nje, moći da proceni stanje deteta i eventualno odredi ispravnu terapiju.

Lekar će vas verovatno poslati da dete izvadi krv kada bude imalo između četiri i šest meseci. To je vreme kada se nivo hemoglobina smanjuje zbog pražnjenja rezervi gvožđa kod bebe u jetri. S toga se očekuje nešto lošija krvna slika, ali je i pokazatelj da je bebi više nije dovoljno samo majčino mleko te je potrebno da počne da unosi i namirnice bogate gvožđem kako bi nivo hemoglobina ostao nadalje na zadovoljavajućem nivou. Iz ovog razloga je u uzrastu od 6 meseci neophodno početi sa uvođenjem mesa u bebinu ishranu. Pročitajte: Krvna slika deteta

Kada je opšta analiza krvi u pitanju:

  • Crvena krvna zrnca isporučuju kiseonik u različite delove organizma;
  • Bela krvna zrnca (leukociti) štite od infekcija, a
  • Trombociti zgrušavanjem pomažu da se zaustavi krvarenje.

Ukupan broj belih krvnih zrnaca

Bela krvna zrnca se bore protiv infekcije i brane telo od bolesti. Kada je povišen broj belih krvnih zrnaca – leukocita, znamo da se radi o nekoj bakterijskoj infekciji i da će verovatno biti potrebna terapija antibioticima.

Postoji nekoliko različitih vrsta belih krvnih zrnaca.

Šta pokazuju neutrofili i monociti u krvnoj slici deteta?

  • Neutrofili i monociti – oni prožimaju bakterije i gljivice u našem telu i bore se protiv infekcija.
Povišeni eozinofili i bazofili kod deteta?
  • Eozinofili i bazofili – oni reaguju kada je u pitanju alergija.
Šta pokazuju limfociti – krvna slika deteta?
  • Limfociti – oni se bore protiv infekcije. Nalaze se u limfnim čvorovima, slezini i limfnim kanalima.

Svi oni učestvuju u odbrani organizma od infekcije i od velikog su značaja za procenu detetove bolesti. Često će lekar tražiti da dete uradi krvnu sliku, uz koju će se raditi i leukocitna formula, kako bi znao da bolje proceni stanje deteta.

Referentne vrednosti krvne slike, kada su leukociti u pitanju se menjaju prema uzrastima i nije uvek ista od jedne do druge laboratorije. Prosečno se očekuje da bude od 5.0 do 12.0 milijardi ćelija po litri krvi.

Referentne vrednosti krvne slike – neutrofili

Neutrofili su vrsta belih krvnih zrnaca koji su prvi na mestu infekcije. Broj neutrofila je veoma važan za imuni sistem i njih obično ima najviše u leukocitnoj formuli. Za dete je obično sigurno da ima više od 0,5 milijardi neutrofila po litri krvi.

Referentne vrednosti krvne slike za bebu i dete

referentne vrednosti krvne slike
Referentne vrednosti krvne slike za decu

 

referentne vrednosti leukocitne formule
Referentne vrednosti leukocitne formule za decu, knjiga Laboratorijska hematologija

DEMETRA viber zajednica – klik da se pridružite i budete informisani!

Referentne vrednosti krvne slike za bebu i dete – literatura:

  1. KidsHealth: Blood Test – https://kidshealth.org/en/parents/labtest4.html
  2. Mott’s Children Hospital: Complete Blood Count – https://www.mottchildren.org/health-library/hw4260 , decembar 2019. godine

*Svako kopiranje i preuzimanje dela ili celog teksta je strogo zabranjeno!

Objavljen: 10. avgust 2014. godine, ažuriran: 31. mart 2023. godine

Save

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button