fbpx
Razvoj deteta

Rast kose kod dece

Bebina kosa je čest predmet polemike. Od raznih paganskih do verskih običaja, kao na primer da se beba ne šiša dok se ne krsti, nadalje. Dok jedni roditelji razmišljaju šta će da rade jer bebi kosa ide u oči, a “ne valja” da se šiša, do onih koji se pitaju kada će bebi početi brže da raste kosa. Da li se može uticati na rast i kvalitet kose ili je to ipak stvar genetike?

Da li je tačno da će šišanje pomoći da detetu kosa bude gušća i jača?

Ovo je jedan od najčešćih mitova. Ne! Šišanjem nećete postići da bebi bude ni jača dlaka ni gušća kosa. Istina je da će vam se činiti da je detetu kosa jača i čvršća dok je skroz kratka. Kako bude rasla, opet će doći do razlike u dužini i gustini kose. Šišanjem apsolutno ništa nećete postići kada je debljina i gustina kose u pitanju.

Zašto ošišana kosa izgleda gušće?

Kada kosa raste duže vreme, neke dlake povremeno miruju, neke pak opadaju i to je normalno. Tako dolazimo do toga da svako od nas ima novu kosu i kosu koja opadne, na čijem mestu se pojavljuje nova. Posebno je to vidljivo kod male dece jer njima prva kosica mahom opada oko četvrtog meseca, a onda i raste različitim tempom i na različitim mestima. Nova bebina kosa može biti druge boje i drugačijeg kvaliteta. Kada se kosa ošiša potpuno na kratko, sve te dlake koje su u različitim fazama bivaju iste dužine, a tupi krajevi zbog šišanja deluju oštrije. Otuda ošišana kosa deluje gušće i dlaka jača.

Ako dete ošišate mašinicom, četkate joj kosu, masirate teme ili pribegavate nekim drugim metodama, to apsolutno neće uticati na njen kvalitet kose. On zavisi isključivo od genetike, kao i zdravlja deteta.

Osvrnite se oko sebe

Pogledajte primere iz okruženja koje poznajete. Pričamo o dvogodišnjoj deci sa slabašnom, tankom i kosom koja ne raste. Ako budete pogledali svu tu istu decu sa četiri godine, shvatićete da apsolutno nema razlike u kvalitetu kose onih koji su bili šišani i onih koji nisu. Pre ćete moći da povežete da je to stvar genetike i da je samo nekima kasnije počela da raste kosa, dok će neki kao i njihovi roditelji zauvek imati tanju i ređu kosu.

Kada će detetu početi da raste kosa?

Teško je predvideti kada će detetu početi da raste kosa. Svako dete je priča za sebe. Neke bebe se rađaju sa gustom i tamnom kosom, a neke tokom prve godine gotovo da nemaju nijednu dlaku na glavi. Bebama kosa uglavnom opada između četvrtog i šestog meseca, a zatim im raste kosa koja može biti svetlija i drugačija od prve kose.

Važno je da znate da pre ili kasnije sva deca dobiju kosu. Neka deca će se roditi sa puno kose, ali sva ona će imati svoju boju, dužinu koju želite i određeni kvalitet kose do polaska u predškolsko.

Image by islam102 from Pixabay

Objavljen: 3. oktobar 2019. godine, ažuriran: 3. april 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button