12.11.2024 08:00

Ishrana bolesnog deteta – Bolesno dete i hrana

Da li se razlikuje ishrana bolesnog deteta od zdravog i kako? Povišena telesna temperatura i uopšte bolest deteta velika je muka za roditelje između ostalog jer najčešće ne znaju šta dete sme i šta treba da jede. Takođe, deca u takvim situacijama postaju dodatno izbirljiva, a apetit im je znatno smanjen.

Ishrana bolesnog deteta i unos tečnosti

Lekari kažu kako nije strašno ako dete nekoliko dana zbog bolesti jede manje nego inače, i da mame ne treba da teraju decu da jedu na silu. Međutim, izuzetno je važno, a naročito ako ima temperaturu, da unosi dosta tečnosti, kako ne bi dehidriralo. Pod temperaturom čovekov organizam gubi više tečnosti nego obično jer se znoji, ubrzano diše i troši više energije i vode.

Najbolje je da dete koje ima temperaturu pije vodu, ali mu možete dati i neki drugi napitak koji mu je privlačniji. Vode nikad nije previše – nemojte detetu ograničavati količinu, bez obzira na to koliko je već popilo.

Deci starijoj od godinu dana ponudite topli čaj od kamilice ili nane sa limunom i medom i kompot od sezonskog voća.

Ukoliko dete povraća, trebalo bi da pije po nekoliko kašičica vode svakih desetak minuta. 

Ishrana bolesnog deteta sa temperaturom

Što se hrane tiče, najvažnije je da se ona lako vari, tj. da nije teška hrana. To dakle ne bi trebalo da bude visokoenergetska hrana koja stvara dosta toplote, već pre svega ugljeni hidrati. Spremite detetu krompir, pirinač ili testeninu. Izbegavajte masnu hranu, tako da i jela spremajte sa vrlo malo masti i ulja, najbolje maslinovog.

Detetu ponudite voće i voćne sokove, kao i mleko. Posebno su važni mlečni proizvodi kao što je jogurt čija je uloga da očuva zdravu crevnu floru.

Kao glavno jelo detetu spremite bareno povrće, blagu supu ili čorbu i malo barenog mesa, najbolje piletinu ili junetinu/teletinu. Posebno obratite pažnju da se među namirnicama uvek nađe dosta onih koje su bogate vitaminom C – brokoli, paprika, jabuka, i slično. 

Količina i učestalost obroka tokom bolesti

Važno je i da dete ne preoptereti stomak, jer će se onda usporiti varenje. Dajte mu male porcije svakih 2-3 sata, ali sastavljene od zdravih namirnica bogatih vitaminima. 

ishrana bolesnog deteta
Photo by Hannah Tasker on Unsplash

Šta da izbegavate kada je dete bolesno

Izbegavajte masnu hranu – svinjsko meso i drugo masnije meso, punomasne sireve, pavlaku, suhomesnato, kao i jela sa zaprškom i slatkiše. 

Mere opreza

Obratite pažnju na zdravlje ostalih ukućana. Ako je dete bolesno, odvojite posuđe za njega koje neće koristiti druga deca i ukućani.

Objavljen: 15. jul 2015. godine, ažuriran: 12. novembar 2024. godine

  • Rođeni 3. decembra – osobine ličnosti, ljubav, karijera i karakter

    Rođeni 3. decembra – osobine ličnosti, ljubav, karijera i karakter

    Ljudi rođeni 3. decembra odišu ogromnom životnom energijom i spontanošću. Oni su tip Strelca koji najjače projektuje optimizam. Čak i kada se suočavaju sa preprekama, uspevaju da pronađu rešenje i inspirišu druge. Kratke karakteristike Strelca • snažan avanturistički duh • izražena životna radost • široko razmišljanje i otvoren um • potreba za istinom i slobodom…

  • Uvođenje čvrste hrane – Dodatak: Istraživanja iz 2024. godine o uvođenju nemlečne hrane

    Uvođenje čvrste hrane – Dodatak: Istraživanja iz 2024. godine o uvođenju nemlečne hrane

    Uvođenje čvrste hrane je pravi izazov za roditelje. Možete uvesti čvrstu hranu u bilo koje vreme između navršenih 4 i 6 meseci starosti (mada je preporuka sačekati 6. mesec) ako je vaša beba spremna. Do tada, majčino ili adaptirano mleko osigurava da je beba unela sve potrebne namirnice. To je ujedno i jedina hrana koju dete…

  • Autofagija i bolovi u želucu

    Autofagija i bolovi u želucu

    Autofagija i bolovi u želucu koji su se javili od kako je primenjuje su problem zbog kog se obratila nutricionisti, odnosno dr Olgi Ličina. U ovom tekstu 1 Pitanje: Autofagija i bolovi u želucu1.1 Autofagija i bolovi u želucu – odgovor nutricioniste2  3 Još saveta sa Demetre: Autofagija i bolovi u želucu3.0.1 Kako prilagoditi autofagiju da…

o autoru