Drugi po redu Gluten free festival u Beogradu 22. novembra
Organizator festivala je Nacionalno udruženje „Alergija i ja“, koje se već godinama zalaže za bolju vidljivost i podršku osobama koje žive sa alergijama, intolerancijama i celijakijom.
Da li se razlikuje ishrana bolesnog deteta od zdravog i kako? Povišena telesna temperatura i uopšte bolest deteta velika je muka za roditelje između ostalog jer najčešće ne znaju šta dete sme i šta treba da jede. Takođe, deca u takvim situacijama postaju dodatno izbirljiva, a apetit im je znatno smanjen.
U ovom tekstu
Lekari kažu kako nije strašno ako dete nekoliko dana zbog bolesti jede manje nego inače, i da mame ne treba da teraju decu da jedu na silu. Međutim, izuzetno je važno, a naročito ako ima temperaturu, da unosi dosta tečnosti, kako ne bi dehidriralo. Pod temperaturom čovekov organizam gubi više tečnosti nego obično jer se znoji, ubrzano diše i troši više energije i vode.
Najbolje je da dete koje ima temperaturu pije vodu, ali mu možete dati i neki drugi napitak koji mu je privlačniji. Vode nikad nije previše – nemojte detetu ograničavati količinu, bez obzira na to koliko je već popilo.
Deci starijoj od godinu dana ponudite topli čaj od kamilice ili nane sa limunom i medom i kompot od sezonskog voća.
Ukoliko dete povraća, trebalo bi da pije po nekoliko kašičica vode svakih desetak minuta.

Što se hrane tiče, najvažnije je da se ona lako vari, tj. da nije teška hrana. To dakle ne bi trebalo da bude visokoenergetska hrana koja stvara dosta toplote, već pre svega ugljeni hidrati. Spremite detetu krompir, pirinač ili testeninu. Izbegavajte masnu hranu, tako da i jela spremajte sa vrlo malo masti i ulja, najbolje maslinovog.
Detetu ponudite voće i voćne sokove, kao i mleko. Posebno su važni mlečni proizvodi kao što je jogurt čija je uloga da očuva zdravu crevnu floru.
Kao glavno jelo detetu spremite bareno povrće, blagu supu ili čorbu i malo barenog mesa, najbolje piletinu ili junetinu/teletinu. Posebno obratite pažnju da se među namirnicama uvek nađe dosta onih koje su bogate vitaminom C – brokoli, paprika, jabuka, i slično.
Važno je i da dete ne preoptereti stomak, jer će se onda usporiti varenje. Dajte mu male porcije svakih 2-3 sata, ali sastavljene od zdravih namirnica bogatih vitaminima.

Izbegavajte masnu hranu – svinjsko meso i drugo masnije meso, punomasne sireve, pavlaku, suhomesnato, kao i jela sa zaprškom i slatkiše.
Obratite pažnju na zdravlje ostalih ukućana. Ako je dete bolesno, odvojite posuđe za njega koje neće koristiti druga deca i ukućani.
Objavljen: 15. jul 2015. godine, ažuriran: 12. novembar 2024. godine
Obeležavanje Svetskog dana anafilakse Drugi po redu Gluten free festival u Beogradu 22. novembra Narednog vikenda, u subotu 22. novembra Beograd postaje centar bezglutenske zajednice, jer se održava Gluten Free Festival, jedini događaj u Srbiji potpuno posvećen bezglutenskoj ishrani, celijakiji, intoleranciji na gluten i alergijama na hranu. Festival koji se održava po drugi put okuplja…
Mamama je gotovo uvek potrebna pomoć oko snalaženja sa decom, a dobrodošli su i saveti za mame sa troje dece, ali i ostale. U ovom tekstu 1 Saveti za mame sa troje dece1.1 Organizacija dana sa troje dece – manje perfekcionizma, više prioriteta1.1.1 Raspodela pažnje: svako dete želi svoj trenutak i treba da ga ima1.1.1.1…
Da li postoji univerzalni lek za žensko zdravlje? U poslednje vreme sve češće viđamo reklame za biljne preparate koji obećavaju da reše gotovo sve probleme ženskog zdravlja u samo jednom prozivodu: neplodnost, sindrom policističnih jajnika (PCOS), hormonsku neravnotežu, miome, ciste, pa čak i neredovne cikluse. Na društvenim mrežama i sajtovima ovih brendova stoji poruka da…