Domaći rum kasato neodoljivo ukusom podseća na kupovni. Verzija je posna i ima margarin, a ako želite zdraviju i mrsnu svakako pre birajte maslac. Inače ga možete praviti u običnoj posudi, meni je su se obični silikonski kalupi pokazali odličnim za sve vrste sitnih kolača, a ne oduzimaju previše vremena, pa praktikujem da pravim u njima. Silikonske kalupe možete kupiti u bilo kojoj kineskoj prodavnici po ceni oko 100-200 dinara za komad u koji staje 15-ak komada. Izgledaju kao kalupi za led.
Što se bezbednosti silikona tiče, on je problematičan na visokim temperaturama, a ovako ne postoji manje ili više kvalitetan i neće uticati na vaše kolače.
Rum kasato
Sastojci za domaći rum kasato:
300 grama očišćenog krompira
100 grama čokolade
100 grama margarina
300 grama mlevenog keksa
150 grama šećera u prahu
1 kašika kakaoa
4-5 kašika ruma
Glazura:
120 grama čokolade
2 kašike ulja
Kako se pravi domaći rum kasato?
Izmerite nešto više od 300 grama krompira, oljuštite ga i operite. Skuvajte ga u slanoj vodi, kao za pire, iseckanog na kockice. Kada je krompir kuvan, potpuno ga ocedite, pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke i iseckan margarin, sve će se polako topiti, a onda dobro izgnječite gnječilicom dok ne dobijete pire bez grudvica.
Nakon toga dodajte mleveni keks, šećer u prahu, kakao i rum i sve pomešajte. Obložite manji pleh dimenzija 30 x 20 papirom za pečenje i tu rasporedite smesu da bude glatka. Ostavite u frižideru dok prirpemite glazuru. Istopite čokoladu, pa prelijte kolač i kada se prohladi čokolada, držite u frižideru najmanje 2-3 sata pre nego što ga isečete na štanglice 4×2 centimetra.
Ukoliko se odlučite za kalupe, prvo istopite čokoladu, pa u svaki kalup sipajte kašičicu čokolade, preko stavite smesu i onda oložite u frižider. Kada je ohlađeno, izvadite iz kalupa i imaćete prave male bombonjere. (Na slici imaju vlažne tragove jer su tek izvađeni iz frižidera!)
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Overena saglasnost drugog roditelja često je ključan dokument koji potvrđuje da jedan roditelj ili staratelj ima dozvolu da vodi dete preko granice. Ovaj dokument je posebno važan u slučajevima razvedenih roditelja, starateljstva ili kada dete putuje sa trećom osobom.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
U nekim kulturama, crvena može imati različite konotacije koje mogu uticati na preferencije. Na primer, u nekim azijskim kulturama crvena je simbol sreće i prosperiteta, dok u drugim može biti povezana s opasnošću ili upozorenjem.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.