Zašto su keksići ispali spljošteni? 4 razloga i kako da ih rešite
Šta ako keksići ili kolači narastu dok se peku, ali splasnu nakon vađenja iz rerne? Zašto su keksići ispali spljošteni? Da li vam se ovo ikada desilo? Napisaćemo vam moguće uzroke, a vi isprobajte gde ste pogrešili, a možda ćete odmah i prepoznati grešku.
Verujemo da se svako iznervira kada mu neko jelo ne uspe onako kako je planirao. Nema ništa gore od toga da pečete sveže kolačiće, očekujući savršene rezultate, a onda shvatite da izgledaju kao palačinka. Budu ukusni, meki, lepi, ali vizuelno nije to to.
1. problem zašto su keksići ispali spljošteni: PUTER JE PREVIŠE MEK
U mnogim receptima ćete pročitati da puter treba da bude omekšao i ovo je prilično nejasan termin, pa ga svako tumači drugačije. Zapravo, tajna je u tome da je omekšali puter vrlo specifičan za pečenje. Treba ga ostaviti oko 30-60 minuta na sobnoj temperaturi da postane mek za rad, ali da bude hladan na dodir. Testiraćete tako što ćete prstom probati da ostavite udubljenje.
Maslac razmekšan na sobnoj temperaturi je prave konzistencije da bude mek i kremast kada ga umutite sa šećerom. Vazduh će ući u njega tokom mućenja i rezultiraće vazdušastim kolačićima.
Ako je puter previše topao, kolačići neće biti tako meki i manje će narasti, jer u njemu neće biti dovoljno vazduha. Puter koji je suviše ugrejan i mek, u rerni će se rastopiti i biće razlog zašto su keksići ispali spljošteni.
Kako da rešite problem: OHLADITE TESTO
Nakon što zamesite testo, ostavite ga u frižideru da postane čvrsto na dodir, oko sat vremena. Ovo će ohladiti puter, tako da se neće brzo širiti u rerni. Možda kolačići neće biti baš toliko vazdušati, ali se neće ni slepiti.
2. problem zašto kolači nisu narasli: STAVLJATE IH U VRUĆ PLEH
Tokom pravljenja keksića, nakon što ispraznite jedan pleh, možda ubacujete novu turu u taj vruć hleb. Ovu situaciju ćete prepoznati tako što je prva tura ispala odlična, a druga se razlila tako da se nekad keksići i spoje. Zašto? Opet je problem u puteru. Vruć pleh uzrokuje da se puter prebrzo topi i testo se razliva, pre nego što počne da se peče.
Kako da rešite problem: Ohladite pleh hladnom vodom
Ako nemate više plehova, onda sačekajte par minuta da se rashlade do mlakog, pa ih potpuno ohladite vodom i prebrišite, pa ređajte novu turu.
3. problem zašto su keksići ispali spljošteni: VAŠA PEĆNICA JE PREVIŠE VRUĆA
Zašto vam kolači nisu narasli? Jedan od razloga može da bude i previše vruća rerna. Ako previše zagrejete rernu, opet će maslac brzo početi da se topi, pre nego što ostali sastojci uspeju da održe strukturu keksića. Što se puter bude brže širio, tako će smesa biti tečnija, a kolači spljošteniji.
Kako da rešite problem: Podesite adekvatnu temperaturu
Da biste izbegli da keksići budu spljošteni odmah spustite temperaturu za nekoliko stepeni i produžite vreme pečenja. Odlična investicija je termometar za pećnicu. Tako ćete znati tačnu temperaturu vaše rerne.
4. problem: Pogrešno izmereni sastojci
Ako pokušate da nevešto modifikujete recept i smanjite odnos nekog od sastojaka: brašna, putera ili šećera, to bi mogao biti razlog zašto su kolači pali. Ovo se može dogoditi i ako okvirno dodajete sastojke bez preciznog merenja.
Kada se kaže šolja, onda je to šolja do vrha, poravnata nožem. Na primer. Šećer skuplja tečnost i ako ga smanjite može doći do razlivanja, kao i ako povećate količinu putera.
Kako da rešite i ovaj problem: Precizirajte količine
Ako ste neki sastojak smanjili, jednostavno se držite preciznog recepta drugi put. Ako vam se testo čini premeko, dodajte malo brašna ili prvo dobro ohladite smesu. Ako vam ne uspeju, možete ih korisiti mrvljene preko sladoleda ili kao mešavinu za koru druge torte ili kolača.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.