Ukoliko vam se jede klasično „jelo na kašiku“ onda je grašak sa junetinom pravi izbor za vas. Dok piletina može biti mnogo blaga i „utopiti se“ u ukus graška, junetina je dovoljno dominantna da se u jelu i grašak i junetina osećaju baš kako treba.
Sastojci:
300 grama junećeg buta iseckati na kockice
450 grama graška smrznutog ili svežeg (opcono može da bude i između 400 i 500 grama u zavisnosti od pakovanja)
1 srednja glavica crnog luka
1 veća ili dve manje šargarepe
1/2 korena peršuna i/ili kockica korena celera
maslinovo ulje, svinjska mast ili drugo ulje za dinstanje po želji
Sipajte u šerpu ulje ili mast. Dodajte veoma sitno seckane luk, šargarepu i celer. Možete za to koristiti i seckalicu. Propržite da se luk ustaklasti, a zatim dodajte i kockice junetine. Pržite dok junetina ne pobeli sa svih strana. Tada dodajte začine, malo soka od paradajza (oko polovine male šoljice) i šoljicu vode i ostavite da se dinsta.
Povremeno otvorite, promešajte i dodajte još malo vode. ostavite da se tako kuva između 45 i 60 minuta. Tada proverite da li je junetina skoro gotova (listaće se po malo, ali ne i raspadati). Ovo je okvirno trenutak u kom treba da dodate grašak i ako mene pitate, vrhunac kulinarskog umeća. Taj momenat u kome procenite da dodate grašak da se junetina i on istovremeno skuvaju, a da se nijedno ne raspadne.
Kada dodate grašak, dodajte još malo vode. Važno je da vode bude tik iznad graška i mesa, ali ne previše, osim ako ne želite ređi obrok. Probajte da li ima dovoljno začina. Kuvajte još 15-ak minuta dok se i grašak ne skuva.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.