Dugo sam tražila recept za bakin kolač, onakav kakvog ga se sećam iz detinjstva. Probali smo čak i neke slane verzije sa testom u koje se sipa pivo, te razne semenke. Nisu loši, ali ovi obični, slatki i mekani su ipak neprevaziđeni i lepi su i posle 2-3 dana.
Ovaj recept je veoma jednostavan. Moje iskustvo kaže da je najveća fora ubosti momenat kada da otvorite aparat i proverite da li su pečeni, obzirom da na mom nije moguće pratiti kada lampica signalizira da je pečeno. Lampica se pali, ali u trenutku kada je kolač prepečen ili nedovoljno pečen.
Samo mućenje je veoma lako, treba vam mikser, činija, veća supena kašika kojom ćete ih sipati i aparat.
Koji sastojci su potrebni za vafle-bakin kolač?
4 jajeta
600 g brašna
1 prašak za pecivo
300 g šećera
300 ml ulja
250 ml mleka
Kako se pravi bakin kolač?
Umutiti prvo belanca sa šećerom dok se ne dobije sneg, zatim dodavati žumance po žumance. Onda dodavati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
Zagrejati nauljen kalup i kada je dobro ugrejan, sipati 2-3 kašike testa u kalup ili manjom kutlačom. Peći dok se ne upali svetlo na aparatu ili dok ne porumeni. Kada je pečeno, testo se samo odvaja od kalupa.
Saveti i predlozi
Čuvajte ih u plastičnoj ili staklenoj kutiji sa poklopcem i tako će vam duže ostati sveže.
Možete ih kombinovati sa svežim ili suvim voćem, džemom, slatkom pavlakom, kremovima, eurokremom ili orašastim plodovima.
Više recepata možete naći i na Instagram profilu: @demetra.portal
Objalvjen: 28. novembar 2024. godine, ažuriran: 7. avgust 2024. godine
Rođeni 1. avgusta su Lavovi rođeni da vode, stvaraju i ostavljaju trag. Njihova ličnost kombinuje vatrenu harizmu, snažno samopouzdanje i nezavisnost sa izraženim smislom za pravdu i kreativno izražavanje.
Česta dilema žena jeste upravo kako ostati hidrirana bez pijenja vode na silu. Svuda čitaš: „Pij minimum 2 litra vode dnevno!“ Ali, šta ako ti voda ne prija? Zaboravljaš da piješ? Ili ti jednostavno dosadi već posle druge čaše?
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.
Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso?
Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.