Domaći tutku keks je jedan od omiljenih dečijih iako nije baš najzdravija opcija obzirom da se dodaju i šećer i brašno. Ovaj put ga je formirala devetogodišnjakinja, pa možda prelivanje boja nije idealno, ali je ukus bio odličan.
Sastojci za tutku keks:
250 grama putera
130 grama šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 jaje
500 grama brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
do 100 grama čokolade za kuvanje
Kako se pravi domaći tutku keks?
Ostavite puter 30 do 60 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga penasto umutite sa prah šećerom. Dodajte jaje i vanilin šećer, pa brašno pomešano sa praškom za pecivo. Možete mutiti žicom za testo (mikserom) ili mesiti rukom. Sve zamesite u glatku smesu i kada je gotovo, razdvojte na pola. U jedan deo dodajte kakao.
Obe smese podelite na 6 delova. I svaki od dobijenih 12 delova razvijte na „glistu dužine oko 30 centimetara. Poređajte naizmenično 3 krem i 3 braon gliste, a onda ih spojite polako u jednu veliku, tako da presek bude od krem, braon trouglova. Nežno formirajte sada jednu glistu od spojenih 6 delova i isecite je na oko 25 kolutića. Biće debeli oko 7-10 mm.
Da biste napravili pravi domaći tutku keks bilo bi bolje koristiti eurokrem, ali to je veoma komplikovano, posebno ako će i deca asistirati pri pravljenju. Lakše je da čokoladu iseckate na komadiće i svaki isečeni deo uvijte oko komadića školade i dlanovima formirajte kuglice koje ćete blago pritisnuti da dobijete oblik.
Pecite oko 20 minuta na 160 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Rođeni 1. avgusta su Lavovi rođeni da vode, stvaraju i ostavljaju trag. Njihova ličnost kombinuje vatrenu harizmu, snažno samopouzdanje i nezavisnost sa izraženim smislom za pravdu i kreativno izražavanje.
Česta dilema žena jeste upravo kako ostati hidrirana bez pijenja vode na silu. Svuda čitaš: „Pij minimum 2 litra vode dnevno!“ Ali, šta ako ti voda ne prija? Zaboravljaš da piješ? Ili ti jednostavno dosadi već posle druge čaše?
Danas, uz obilje modela, funkcija, energetskih klasa i pametnih opcija, odluka može delovati zbunjujuće. Da li vam je važniji tihi rad, brzi program, parna funkcija, kapacitet ili pak cena? A šta kada u prodavnici naiđete na desetine modela koji svi na prvi pogled deluju isto?
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.
Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso?
Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.
Prvo putovanje avionom za dete može biti uzbudljivo, ali i stresno - kako za mališane, tako i za roditelje. Nova iskustva, gužva na aerodromu, buka u avionu, kao i nepoznate procedure mogu izazvati nelagodnost ili strah. Ipak, uz dobru pripremu, prvi let može postati predivna uspomena za celu porodicu.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.