Domaći tutku keks je jedan od omiljenih dečijih iako nije baš najzdravija opcija obzirom da se dodaju i šećer i brašno. Ovaj put ga je formirala devetogodišnjakinja, pa možda prelivanje boja nije idealno, ali je ukus bio odličan.
Sastojci za tutku keks:
250 grama putera
130 grama šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 jaje
500 grama brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
do 100 grama čokolade za kuvanje
Kako se pravi domaći tutku keks?
Ostavite puter 30 do 60 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga penasto umutite sa prah šećerom. Dodajte jaje i vanilin šećer, pa brašno pomešano sa praškom za pecivo. Možete mutiti žicom za testo (mikserom) ili mesiti rukom. Sve zamesite u glatku smesu i kada je gotovo, razdvojte na pola. U jedan deo dodajte kakao.
Obe smese podelite na 6 delova. I svaki od dobijenih 12 delova razvijte na „glistu dužine oko 30 centimetara. Poređajte naizmenično 3 krem i 3 braon gliste, a onda ih spojite polako u jednu veliku, tako da presek bude od krem, braon trouglova. Nežno formirajte sada jednu glistu od spojenih 6 delova i isecite je na oko 25 kolutića. Biće debeli oko 7-10 mm.
Da biste napravili pravi domaći tutku keks bilo bi bolje koristiti eurokrem, ali to je veoma komplikovano, posebno ako će i deca asistirati pri pravljenju. Lakše je da čokoladu iseckate na komadiće i svaki isečeni deo uvijte oko komadića školade i dlanovima formirajte kuglice koje ćete blago pritisnuti da dobijete oblik.
Pecite oko 20 minuta na 160 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Možda se osećate kao da ste u drugom stanju, ali kada počne 7.nedelja trudnoće, još uvek ne izgledate tako. Možda ste do sada dobili prvih kilogram ili dva ili ste, zbog jutarnjih mučnina, smršali par kilograma. Velike promene se dešavaju unutar vašeg tela. Neke žene ove nedelje blistaju, dok druge imaju problem sa aknama i jedva funkcionišu zbog mučnine.
Čaj od lavande se pravi od ljubičastih pupoljaka biljke lavanda (Lavandula angustifolia) prelivanjem vrućom vodom, kao što je to uobičajeno za pripremu čaj.
Da li se i po čemu razlikuju ljudi rođeni 1. u mesecu, šta kaže numerologija o njima? Koje su njihove prednosti, a koje mane? Čemu teže i šta ih definiše?
Čaj od lavande se pravi od ljubičastih pupoljaka biljke lavanda (Lavandula angustifolia) prelivanjem vrućom vodom, kao što je to uobičajeno za pripremu čaj.
Cezar salata je jedno od ukusnijih jela, uz to nije tipična salata već kompletan obrok. Ređe se sprema kod kuće jer nekada deluje da je više posla, ali zapravo može biti odlična za vrlo malo uloženog vremena.
Jedan od ukusa koji sve generacije podseća na detinjstvo svakako su mekike. Čini se da su ih poslednjih godina zamenila druga jela, nekada zdravija, ali sigurno ne ukusnija.
Jedno od omiljenih jela je sarma, ali uvek postoji dilema kako je napraviti da se svima dopadne. Postoje razlike u pripremi. U delu Bosne se servira sa sokom od paradajza koji se preliva, u delu Srbije se često jede uz pire krompir.