15.06.2025 21:22

Pita od heljde: Heljdopita sa gotovim korama

Pita od heljde, odnosno pita od heljdinih kora se najbolje pokazala spremljena na ovaj način. Ako su kore tanke, možete je praviti i kao klasičnu gibanicu ili pitu sa sirom. Možete čak i da pravite burek sa tanjim korama. Nemojte, pak, pokušavati ako su kore debele.

Pita od heljde

Pita od heljde, odnosno pita od heljdinih kora se najbolje pokazala spremljena na ovaj način. Ako su kore tanke, možete je praviti i kao klasičnu gibanicu ili pitu sa sirom. Možete čak i da pravite burek sa tanjim korama. Nemojte, pak, pokušavati ako su kore debele.

pita od heljde

 

Pita od heljde – sastojci:

heljdopita
  • jedno pakovanje gotovih kora
  • 400 g sira po ukusu
  • 2 jajeta
  • 150 ml mleka
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mineralne ili obične vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica brašna
  • so po ukusu
  • susam po želji

Kako se pravi pita od heljde?

U jednoj činiji pomešajte kašičicu brašna sa praškom za pecivo, dodajte mleko i dobro razmutite da ne ostanu grudvice od brašna. Brašno služi da prašak za pecivo bolje „odradi“ svoju funkciju i pita ostane vazdušastija. U to dodajte i ulje i vodu, kao i kašičicu soli.

U drugu posudu pomešajte sir sa jajima, a u zavisnosti od toga da li je sir slan ili ne, dodajte i so.

pita od heljde

U veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje ili u manji, ako želite da savijate kore i da bude deblja. Kore je najbolje da prebrojite kako bi bolje planirali fil od sira. Obično ima 12 do 15 tanjih kora u 500 g kupovnih. Meni su se najbolje pokazale one iz Maxija (nije reklama), ali ovaj put neke sa pijace uopšte nisu bile loše.

Ređajte jednu koru, pa oko 2 kašike tečnosti koju ćete lepo razmazati po svim ćoškovima. Na drugu koru takođe stavite tečnu mešavinu, a na treću sir sa jajima. Ovo ponavljajte dok ne potrošite sve kore. Ako vam ostane malo fila i tečnosti, pomešajte ih.

pita od heljde

Isecite odmah pitu, a zatim rasporedite ostatak smese preko i pospite susamom po želji. Najbolje je da pita od heljde stoji par minuta pre nego što je ubacite u rernu kako bi dodatno omekšala i fil sve pokvasio (osim ako ne volite hrskave ćoškove). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 do 40 minuta na 190 stepeni. U ovoj je bio sitan masan sir, koji se istopio. Ukus je savršen, ali na slikama deluje da sira nema.

 

Još recepata: 

Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal, a pročitajte i: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?

Objavljen: 23. januar 2022. godine, ažuriran: 15. jun 2025. godine