Kačamak ili palenta sprema se više od veka i svi ga spemaju na različit način. Odličan je izbor za doručak, a ujedno je i odličan bezglutenski obrok za osobe koje imaju celijakijuili su intolerantne na gluten. Neki pak imaju dilemu kako da ga spreme da ne bude previše gust ili pak redak.
Sastojci:
Ovo su osnovni sastojci:
1 šolja palente
3 šolje vode
1 kašičica maslinovog ulja ili putera
1/2 kašičice soli (ne ako kuvate za bebu)
Ako pravite palentu za bebu, onda stavite manje palente ili više vode. Uglavnom za dobru strukturu uvek ide razmera 1:3 i ako kuvate pirinač, griz ili nešto treće. Za bebu dodajte više vode kako bi bilo ređe i lakše za jelo. Osim ako ćete razređivati sa nekim drugim dodatkom.
Pored toga sami možete odabrati šta želite da kombinujete: sir, pavlaku, kajmak, ajvar, mleko ili nešto treće. Na fotografijama je kačamak sa feta sirom i bosiljkom.
Kako se pravi kačamak?
U jednu dublju šerpu sipajte vodu, posolite je i dodajte maslinovo ulje ili puter. Kada počne da se greje, dodajte palentu i mešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, 2 do 5 minuta pošto počne da ključa. Nemojte čekati da voda počne da ključa, pa da ubacujete onda palentu. U toj varijanti je moguće da ćete imati problem da razbijete grudve koje se tada formiraju, pa struktura neće biti idealno glatka.
Nakon kuvanja dodajte šta želite i poslužite. Mnogi pitaju da li bi bebi moglo da spemaju dan ranije ili za dva dana, međutim, kačamak se dosta stegne i nije tako ukusan kada se ohladi, a kuvanje ne oduzima više od 5 minuta, posebno tako male količine, pa je idealno da uvek kuvate sveže, a može biti i odličan obrok za vas. Takođe, za kuvanje bebama nemojte dodavati so u vodu.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.