29.07.2025 18:00

Gulaš sa testeninom

Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso? Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.

Gulaš sa testeninom

Na Demetri već postoji recept za juneći gulaš, te će ovaj sada gulaš sa testeninom biti od svinjskog mesa.

Ideja za današnji ručak je gulaš sa svinjskim mesom i makaronama. Možete ga praviti i u drugim kombinacijama, sa pireom, na primer. Gulaš možete praviti i sa pomešanim svinjskim i junećim mesom. Tako je možda i najukusniji.

gulas sa testeninom

Foto: MrsPetkovic

Sastojci za gulaš sa testeninom:

  • 500 g testenina po izboru
  • 500 g svinjskog buta u kockicama
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2 srednje šargarepe
  • oko 50 ml ulja
  • so
  • 1/3 šolje soka od paradajza
  • biber, origano i aleva paprika
  • kašičica brašna
gulas od svinjskog mesa

Foto: MrsPetkovic

Kako se pravi gulaš sa testeninom?

Na ulju propržite prvo sitno seckani crni luk i šargarepu. Možete ih samleti prethodno u seckalici ili sitno izrendati. Dodajte, kada se luk ustaklasti i komadiće mesa, sečene na sitnije kocke i bez žilica. Kada meso pobeli, odnosno počne da se peče, dodajte začine – biber, origano, alevu papriku, so. Zatim i sok od paradajza. Nalijte oko pola šoljice vode i ostavite da se dinsta.

 

Na srednjoj temperaturi dinsajte sve dok meso ne bude u potpunosti gotovo i po potrebi dodajte po malo vode, tako da meso bude sve vreme prekriveno tečnošću (ali da je ne bude previše kao supa). Kada se blago zgusne, možete dodati malu kašičicu brašna u šoljici razmućenu sa malo vode u šerpi i sve promešajte.

Kada je meso gotovo i sos se ukuva, dodajte u tu šerpu prethodno skuvane makarone po uputstvu sa pakovanja. Dodajte i jednu kutlaču vode u kojoj su se testenine kuvale i sve sjedinite. Promešajte još minut, dva i servirajte.

gulas od svinjskog mesa

Foto: MrsPetkovic

Kuvaj pametno sa Demetrom

  • Bolji ukus: Gulaš će biti još aromatičniji ako luk dinstate duže na slabijoj vatri – dok ne postane karamelizovan.
  • Brža priprema: Meso možete iseći na sitnije kocke kako bi se brže skuvano.
  • Testenina: Koristite kratku testeninu (npr. fusili, penne) – bolje upija sos i lakša je za serviranje deci.
  • Jedno jelo za sve: Ovo je odličan recept za porodični ručak jer se lako podgreva i lepo drži sveže do sledećeg dana.
  • Varijacija: Ako nemate svinjsko ili junetinu, možete koristiti i piletinu – samo skratite vreme kuvanja mesa.

 

Objavljen: 4. januara 2025. godine, ažuriran: 29. jula 2025. godine

Još recepata: