Kantučini (Cantuccini) – najpoznatiji italijanski keks sa bademima
Kantučini ili italijanski keks sa bademima su poznati biskviti koji se sve češće pripremaju kod nas. Odličan su dodatak uz kafu ili za užinu, ako volite ovaj tip nečeg slatkog. Inače se ne pripremaju dugo, a nije potrebna ni bog zna kakva veština da biste ih pripremili.
Od čega se prave kantučini?
275 g brašna tip 500 prosejanog (nećete pogrešiti ni ako budete koristili tip 400, sa integralnim nisam probala)
½ praška za pecivo
150 g običnog šećera
2 jajeta
½ kašičice ekstakta limuna (možete i bez njega, nemojte cediti više limuna da ne razredite smesu)
Uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer, a zatim im dodajte jaja, limun i med dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Nakon toga dodajte cele sirove bademe i dobro ih promešajte. Kada celu smesu ujednačite, podelite je na 2 dela i razvijte od nje kao dva duža bageta širine oko 5cm. Stavite ih na papir za pečenje i pecite u rerni 30 minuta.
Nakon toga ih izvadite i kada se ohlade desetak minuta, isecite ih nožem za hleb ili drugim reckavim nožem na kriške širine oko 1 ½ centimetar. Naređajte ih opet u pleh i pecite još deset minuta da porumene. Sačekajte da se potpuno ohlade pre serviranja.
Od ove smese se dobije oko 36 komada, a mogu vam nekoliko dana stajati odloženi u kutiji.
Čak ako ih duže budete držali, mogu se stvrdnuti, ali će umočeni u mleko biti odlični i dalje.
Leti je sve drugačije - dani su duži, noći toplije, telo opuštenije, a srce... često spremno za avanturu. Mnoge žene priznaju da su se baš tokom letnjih meseci zaljubile, uplovile u neku burnu vezu ili doživele romantičnu priču za pamćenje.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.