Kantučini (Cantuccini) – najpoznatiji italijanski keks sa bademima
Kantučini ili italijanski keks sa bademima su poznati biskviti koji se sve češće pripremaju kod nas. Odličan su dodatak uz kafu ili za užinu, ako volite ovaj tip nečeg slatkog. Inače se ne pripremaju dugo, a nije potrebna ni bog zna kakva veština da biste ih pripremili.
Od čega se prave kantučini?
275 g brašna tip 500 prosejanog (nećete pogrešiti ni ako budete koristili tip 400, sa integralnim nisam probala)
½ praška za pecivo
150 g običnog šećera
2 jajeta
½ kašičice ekstakta limuna (možete i bez njega, nemojte cediti više limuna da ne razredite smesu)
Uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer, a zatim im dodajte jaja, limun i med dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Nakon toga dodajte cele sirove bademe i dobro ih promešajte. Kada celu smesu ujednačite, podelite je na 2 dela i razvijte od nje kao dva duža bageta širine oko 5cm. Stavite ih na papir za pečenje i pecite u rerni 30 minuta.
Nakon toga ih izvadite i kada se ohlade desetak minuta, isecite ih nožem za hleb ili drugim reckavim nožem na kriške širine oko 1 ½ centimetar. Naređajte ih opet u pleh i pecite još deset minuta da porumene. Sačekajte da se potpuno ohlade pre serviranja.
Od ove smese se dobije oko 36 komada, a mogu vam nekoliko dana stajati odloženi u kutiji.
Čak ako ih duže budete držali, mogu se stvrdnuti, ali će umočeni u mleko biti odlični i dalje.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.