Kolači i pite sa jabukama su nešto što gotovo svi vole da jedu. Tradicionalna američka pita sa jabukama je nekima poznata još iz detinjstva, kada su gledali „Mikijevu radionicu“. Ova pita i ovo testo se može koristiti i sa drugim filovima. Sada vam predstavljamo onu klasičnu sa jabukama, čiji su i deca ljubitelji. Pored toga, jabuke su najzdravije voće, iako možete da je pravite i sa drugom vrstom fila.
Puter koji ste tek uzeli iz frižidera, isecite nožem na komadiće u brašno, dodajte žumance, so i 120 grama šećera. Mutite polako mikserom dok se mrvi, pred kraj dodajte vodu. Mutite sve par minuta dok ne dobijete testo glatke konzistencije.
Zatim testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.
Kako se testo stavlja u kalup?
Uključiti rernu da se greje na 180ºC.
Za to vreme razvucite 2/3 testa na pobrašnjavljenju podlogu i smestite u pleh, dobro pritisnite svaki kraj da lepo prijanja uz pleh, a zatim odsecite višak testa sa ivica. Kada ste obložili pleh, ubacite ga da se peče nekih 10 minuta.
Priprema fila za pitu sa jabukama
Jabuke oprati, oljuštiti i iseći na četvrtine. Komadiće jabuka u posudi pomešati sa isceđenim limunom, cimetom, muskatnim oraščićem, posuti sa 2 kašike griza ili prezle i 100 grama šećera.
Fil sipati u koru koja se pekla, a onda ostatak testa od 1/3 razvući u krug i preklopiti pitu. Ako nemate dovoljno testa, isecite na trakice, pa ih poređajte unakrsno preko testa. Ukoliko ste preklopili sve, isecite jedan krug prečnika 1cm na sredini, kako testo ne bi puklo.
Premažite pitu pre pečenja
Malo umutite belance i njime premažite pitu pre ubacivanja u rernu, pa pecite još 50 do 55 minuta. Dok ne porumeni.
Američka pita sa jabukama
Sačekajte da se malo ohladi pre služenja. Idealno je da se kombinuje sa sladoledom od vanile. Po želji dodajte i još cimeta preko.
*Ukoliko koristite kisele jabuke, dodajte u fil 50 g šećera više.
Obavljen: 13. januara 2022. godine, ažuriran: 3. februar 2025. godine
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.