Sezona je sremuša, pravo vreme da probate kakva je salata od sremuša. Dok neki još ne znaju šta je sremuš ili divlji beli luk, ima onih koji uveliko uživaju u lepoti njegovog ukusa i zdravstvenim benefitima koji su brojni.
Sremuš – divlji beli luk
Sremuš je samonikla biljka koja raste u šumi, čim malo zamaknete van grada možete ga i sami ubrati. Ukus mu je veoma blag, podseća na beli luk.
Sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, a zdravstvene koristi su mu i snižavanje krvnog pritiska, srčanih oboljenja i smanjenje rizika od moždanog udara.
Imajte na umu da divli beli luk efikasnije snižava krvni pritisak od običnog belog luka.
Sremuš možete naći nekada i na obroncima grada u pošumljenim područjima. Listovi liče na male listove ljiljana, a da biste bili sigurni da je u pitanju sremuš, protrljajte list da osetite karakterističan miris belog luka. Imajte na umu da su mladi listovi sremuša bolji jer sadrže dosta vitamina, a stari mogu biti i dosta ljuti. Divlji beli luk se bere pre nego što procveta krajem maja ili u junu. Uglavnom se koristi samo nadzemni deo za salatu.
Sremuš se može gajiti i u bašti, navodno i u zatvorenom, ali to već retko kome uspeva adekvatno. On voli dobro drenirana područja, koja su vlažna, ali i osunčana. Razmnožava se semenom ili deljenjem lukovica u proleće i jesen.
Salata od sremuša
Kako se pravi salata od sremuša?
Možete napraviti salatu samo sa dodatkom soli, ulja i sirćeta, kao da pravite klasičnu zelenu salatu. A možete je napraviti i ovako (na slikama u prilogu):
veza sremuša,
2 mlada crna luka,
nekoliko čeri paradajza,
manja kriška sira,
2 kašike balzamika,
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Sremuš i mladi luk iseckajte na tračice, sir izmrvite i sve začinite i pomešajte. Preko isecite čeri na četvrtine.
Literatura:
Eat&Breath: Wild Garlic Health Benefits – https://eatandbreathe.com/day-5-wild-garlic-health-benefits, jun 2020. godine
TheGuardian: Why wild garlic is good for you – https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/30/wild-garlic-good-for-you, mart 2013. godine
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.