U cilju proslave Svetske nedelje dojenja 2014. godine, italijanski sajt Eticamente.net objavio je tekst koji sadrži stare fotografije dojenja, a mi vam ga ovde prenosimo.
Stare fotografije bude u nama znatiželju, ali i melahoniju. Pokušavamo da proniknemo u duše osoba na slikama, da izanaliziramo mesto gde je slikano i uporedimo sa onim gde smo mi sada, odeću koju nose, da utvrdimo navike, postupke, želje. A kad su u pitanju slike žena, pogotovo žena koje doje, ta znatiželja je još veća. Da, živimo u doba kad je dojenje taboo: poželjno je da se to radi krišom, da dojite kući ili u nekoj izolovanoj prostoriji, bez znatiželjnih očiju. Ali, to je, ipak, prirodan čin.
Živimo u doba kad je sramno da se doji u javnosti, ali ne i da osoba prošeta svoje skoro golo telo, u oskudnoj odeći, gde će se i videti grudi. To je posebno propagirano od strane medija i modne industrije.
Zato je bitno baciti pogled unazad, u prošlost gde su ove fotografije nastale i uživati u njima. Fotografije koje tako prikazuju tako laku svakodnevnicu, bez telefona i televizije, kada je dojenje bilo smatrano najprirodnijom stvari na svetu i žene se nisu stidele toga.
Treba prigrliti svoje korene, svoje instikte, ono što je u nama, bez potrebe da se plašimo, pokrivamo, bez predrasuda i društvenih uslovljavanja.
Roditelji se suočavaju sa brojnim izazovima kada je pubertet u pitanju. Jedan od njih je i kako motivisati tinejdžera da ne odustane na putu do ostvarenja svojih ciljeva. Svaki roditelj želi da njegovo dete ostane motivisano da koristi prilike, radi uzbudljive stvari, uči i napreduje u ostvarenju svojih želja i ciljeva. Međutim, dobar deo tinejdžera…
Ako nešto svi volimo tokom zimskih meseci, to je miris cimeta i đumbira. Novogodišnji medenjaci su rado viđeni u svim domovima, a možete ih praviti u najrazličitijim oblicima i sa različitim glazurama ili bez njih. Ovo je recept za osnovnu smesu, oblike ćete praviti u zavisnosti od toga kakve kalupe imate. Navešćemo i dve vrste…
Bilo bi lepo kada bi hrana mogla da vas zaštiti od svih mogućih virusa i bolesti, ali to nažalost nije slučaj. Čarobna hrana ne postoji, ali može vam pomoći za jači imuni sistem. Međutim, moraćemo da vas razočaramo, ali to nije brza hrana. U sezoni virusa, najbolje bi bilo da se što više hranite kod…
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Uvek treba imati u vidu da ih pubertet čini opreznijim, više se plaše neuspeha. Nisu više samouvereni kao što su bili par godina ranije. Ovo je veoma osetljiv period, a često ni sami nisu sigurni šta je to što oni žele.
U sezoni virusa, najbolje bi bilo da se što više hranite kod kuće i izbegavate mesta gde osobe koje donose ili pakuju hranu dodiruju i novac. Neke osnovne stvari uvek možete da spremite kod kuće.
Bikovi koji su godinama gradili nešto "ispod radara" mogu konačno videti rezultate. Finansijska sigurnost dolazi kroz pametno planiranje, dugoročne projekte i realna očekivanja.
Oni su često filozofi u duši, ali sa praktičnim pristupom stvarnosti. Njihov put je da uče druge kroz iskustvo, da putuju, istražuju i proširuju granice kako sopstvene tako i tuđe.
Fiziološka žutica jе stanjе kojе izaziva žućkastu prеbojеnost kožе i bеonjača. Ako pritisnеtе prstom kod nosa ili grudi novorođenčeta, možеtе da viditе ovaj žuti trag. Ako vaša bеba ima tamniju kožu, možеtе vidеti žutilo u bеonjačama ili na desnima.
Uvođenje čvrste hrane je pravi izazov za roditelje. Možete uvesti čvrstu hranu u bilo koje vreme između navršenih 4 i 6 meseci starosti (mada je preporuka sačekati 6. mesec) ako je vaša beba spremna.
Pad nivoa estrogena nakon porođaja dodatno kosu čini beživotnom i tankom. Šta može izazvati opadanje kose tokom dojenja i kako da sanirate problem koji se javlja?
Prejak mlaz koji je posledica prevelike količine mleka stiže do bebinog grla brže nego što ona može da proguta. Beba se zato davi i postaje nemirna. Obično postaje opuštenija kako podoj odmiče jer masnije mleko usporava protok, tj. jačinu mlaza.