Bezglutenska škola kuvanja
Škola kuvanja bez glutena I alergena – jedinstveni projekat u Srbiji

Ishrana bez glutena je sve veća potreba ne samo osoba obelelih od celijakije, alergije na glutenske žitarice i intolerancije na gluten, već i osoba sa drugim bolestima koje imaju ograničenja u ishrani ili im dijeta bez glutena i alergena pomaže pri osnovnom lečenju sopstvene bolesti. Tu uglavnom spadaju problem sa štitnom žlezdom, deca sa poteškoćama u govoru, kolitis, dijabetes i mnoge druge bolesti.

 

Porast broja obolelih od celijakije, raznih vrsta alergija na hranu i drugih autoimunih oboljenja je sve veći zdravstveni problem, kako kod nas, tako i u svetu. Statistički podaci o rastu broja osoba čija je potreba za gluten free ishranom kod nas nisu potvrđeni, ali u svetu su alarmantni. Naučno potvrđene studije govore u prilog bezglutenskoj ishrani pri poboljšanju stanja mnogih bolesti, od lupusa, autizma, dijabetesa, multipleskleroze i drugih autoimunih bolesti, ali i kod osoba koje samo žele da se hrane zdravo.

Međutim, postoje i mnoge zablude o bezglutenskoj ishrani. Jedne od njih su da je ishrana bez glutena zdrava i da podstiče mršavljenje. Međutim, nije sva hrana bez glutena zdrava.

U jedinstvenom projektu Alergija i ja koncepta, Školi kuvanja bez glutena i alergena, uči se o zdravoj i funkcijonalnoj ishrani bez glutena i pružaju se informacije o upotrebi određenih bezglutenskih žitarica, kao i prednostima određenih namirnica koje se koriste u bezgutenskoj ishrani.

 Šta se sve uči u Školi kuvanja bez glutena I alergena?

·         Šta je gluten?

·         Gde se sve nalazi gluten?

·         Šta je kontaminacija?

·         Gde se sve krije gluten?

·         Kako preći na bezglutensku ishranu?

·         Koje namirnice bez glutena su bezbedne?

·         Koje namirnice se preporučuju kao zdrave opcije bez glutena?

·         Koje namirnice su pomagači u bezglutenskom kuvanju?

·         Koje namirnice su zamene za alergene?

·         Naučićete o vrstama bezglutenskog brašna i njihovoj praktičnoj primeni

·         Naučićete da kombinujete bezglutenska brašna u receptima

·         Savladaćete tehniku pripreme bezglutenskog testa

·         Naučićete da osetite bezglutensko testo

·         Naučićete da pravite peciva bez recepta

·         Naućićete da pravite razne oblike testa

·         Kako napraviti univerzalno bezglutensko dizano testo?

·         Kako da napravite bezglutenski hleb

·         Kako da napravite bezglutensku pogaču bez kvasca

·         Kako da napravite bezglutenske kiflice

·         Kako da napravite bezglutenske tortilje

·         Kako napraviti univerzalno bezglutensko testo za kolače?

·         Kako da napravite bezglutenski mafini

Škola kuvanja bez glutena i alergena namenjena je osobama koje su na samom početku bezglutenske prehrane ili se ne snalaze sa bezglutenskim brašnom, osobama sa celijakijom, alergijom na glutenske žitarice i intolerancijom na gluten, onima koji tek žele izbace gluten iz ishrane, onima koji žele da saznaju više o ishrani bez glutena i alergena, onima koji žele da nauče kako da savladaju bezglutensko brašno i onima koji žele da nauče tehniku rukovanja sa bezglutenskim testom, onima koji prelaze na bezglutensku ishranu i žele da saznaju koje sve namirnice mogu da koriste, onima koji ne provode mnogo vremena u kuhinji i ne žele da im gluten free ishrana u mnogome to promeni, onima koji žele da uz druženje i u opuštenoj atmosferi kuvaju sa nama i prave: univerzalno bezglutensko dizano testo, bezglutenski hleb, bezglutensku pogaču bez kvasca, kiflice, univerzalno bezglutensko testo za kolače, bezglutenske mafne, bezglutenske tortilje, bezglutenske palačinke.

Šta se dobija od praktičnih znanja?

·         Naučićete da osetite bezglutensko testo.

·         Naučićete da kombinujete bezglutenska brašna.

·         Naučićete kako da pripremite bezglutensko dizano testo.

·         Naučićete kako da napravite testa bez kvasca.

·         Naučićete da napravite razne oblike testa.

·         Naučićete da pravite peciva bez recepata.

·         Naučićete kako da od univerzalnog testa napravite više vrsta peciva.

·         Naučićete kako da od univerzalnog testa za kolače napravite više poslastica.

·         Naučićete jednom zauvek da rukujete sa bezglutenskim brašnom.

·         Kako da napravite bezglutenski hleb, pogaču bez kvasca, univerzalno bezglutensko testo, tortilje, mafine i univerzalno testo za kolače.

Organizator Škole kuvanja bez glutena i alergena je Alergija i ja koncept, koji čine Alergija I ja portal i Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjiam sa ograničenjima u ishrani, kao jedinstveni koncept u regionu koji se bavi edukacijom i najnovijim informacijama na polju alergija i ishrane bez glutena i alergena.

Sledeći termin Škole kuvanja bez glutena I alergena je 1.06.2019. godine, u subotu, od 11h i do 18h.

Bezglutenska škola kuvanja 

Kako se prijaviti?

Prijave se vrše na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili preko inboxa Facebook stranice Alergija i ja.

Samo za čitaoce Demetre popust!!!

Prilikom prijave naglasite kod Demetra i dobićete 500 dinara popusta na ukupnan iznos vrednosti Škole.

Važna informacija

Bezbednost prostora: Prostor i kuhinja u kojima se izvodi priprema hrane su 100% bezbedni i nekontaminirani glutenom te je pogodno i za osobe sa celijakijom i alergijama.

Više informacija saznajte na Bezglutenska škola kuvanja

Booking.com