fbpx
MenstruacijaZdravlje

Umor za vreme menstruacije: 5 načina da se osećate bolje

Umor za vreme menstruacije je zapravo veoma uobičajen. Mnoge žene se osećaju slabo i umorno. Srećom, postoje načini da se osećate bolje i tokom tih dana.

zena 3
Photo by Anthony Fomin on Unsplash

Umor za vreme menstruacije

Nemojte brinuti oko toga da je sve samo u vašoj glavi. Normalno je da se ne osećaju svi isto, žene se tokom života osećaju drugačije kada imaju menstruaciju. Nekima je lakše, a neke se teže nose sa time. Sve zavisi i od toga koliko je obilna menstruacija. U nekim slučajevima se treba obratiti lekaru, ako je menstruacija preobilna.

Prema istraživanjima iz 2019. godine, umor pogađa čak 90% žena, a menstruacija je iz više razloga stresna kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Izvor: BMJ

demetra 85
Photo by Catalin Pop on Unsplash

Zašto je javlja umor tokom menstruacije?

Tipični simptomi menstruacije uključuju menstrualne grčeve, nadimanje, glavobolju i promene raspoloženja. Neke žene primećuju da im energija značajno opada i osećaju se umorno tokom menstruacije. Neki od uzroka ovog problema su:

  • Prirodni umor – Žene prirodno imaju tendenciju da budu umornije tokom menstruacije.
  • Nizak nivo gvožđa – Nedostatak gvožđa može da učini da se osećate iscrpljeno, pa bi bilo dobro da uradite kompletnu krvnu sliku i proverite nivo gvožđa. Postoje brojni načini da pomognete sebi, ako imate anemiju.
  • Hormoni igraju ključnu ulogu u doprinose iscrpljenosti pre i tokom menstruacije. Neke žene su umorne tokom PMS-a, dok se drugima to dešava tek kada počne menstruacija.
  • Želja za šećerom – Usled umora je posebno česta žudnja za ugljenim hidratima i slatkišima, posebno onim koji nisu zdravi i sadrže i veštačke šećere. Unos će vam defitivno dati energiju, ali ubrzo će uslediti pad šećera, zbog čega ćete poželeti da unosite sve više i više šećera i ugljenih hidrata.

5 načina da se osećate bolje u vreme menstruacije

Srećom, postoje načini da se osećate bolje tokom menstruacije. Ne morate se prepustiti umoru i odustati od svih aktivnosti, već pokušajte da promenite neke navike kada je vaš stil života u pitanju. Neki od načina koji mogu pomoći tokom ovih dana su:

umor za vreme menstruacije
Photo by Valerie Fomina on Unsplash
  1. Pijte dovoljno vode – Dehidratacija i umor su često povezani.Vodite računa da unosite dovoljno vode u organizam. Bilo bi idealno najmanje dva litra zdrave tečnosti tokom dana. Birajte vodu pre nego slatka pića i kafu, ali jedna šolja biljnog čaja i supe su dozvoljeni. Alkohol će samo povećati nivo dehidratacije, kao i kafa, te vodite računa da uz svaku kafu ili čašicu alkohola, popijete najmanje jednu čašu vode. Pokušajte da se tokom ovih dana uzdržite i od čaše vina.
  2. Promena načina ishrane – Uravnotežena ishrana svakako može pomoći da se i inače osećate bolje. Ublažavanje simptoma menstruacije možete postići tako što ćete jesti zdraviju hranu i smanjiti unos kofeina, soli i šećera. Takođe, unos dovoljne količine voća i povrća će pomoći da se smanji problem nelagodnosti tokom menstruacije. Uvrstite u svoju ishranu i lisnato povrće koje je bogato vitaminom B i gvožđem. Ono će pomoći i kada je umor u pitanju. Pročitajte: Meso, šećer i kafa su hrana koja pojačava menstrualne grčeve
  3. Vežbajte redovno – lake vežbe će povećati vaš nivo energije. Srce koje pumpa krv i krv koja cirkuliše oslobađaju endorfin. Samim tim osećaćete se bolje. Ako imate menstrualne grčeve koje vas sprečavaju da lepo spavate, vežbanje ih može smanjiti i pomoći da imate dovoljno sna. Kratke šetnje i žustrije kretanje su odličan izbor, ukoliko niste u mogućnosti ili niste navikli da vežbate. Pročitajte: Šetnja čuva zdravlje
  4. Dovoljno spavajte – Ključni problem kod menstrualnog umora je izostanak dovoljno sna. Pokušajte da više spavate, odlazite ranije na vreme i ne koristite ekrane najmanje jedan san pre spavanja. Lezite u udobno okruženje i trudite se na u krevet ne odlazite previše najedeni i nakon unosa kofeina u kasnim satima.
  5. Opustite se – Razmislite o tome da idete na masažu, legnete u toplu kupku, radite vežbe disanja, jogu, meditaciju ili se relaksirate na neki drugi način. Opuštanje će pomoći i kod pojave grčeva i bolova, ali će učiniti i da se bolje i brže odmorite.

Pronađite svoj način koji će vam pomoći kada je umor za vreme menstruacije u pitanju. Nekima je dovoljan i samo jedan od ovih predloga, dok druge žene primenjuju sve. Ako se pored svega i dalje osećate umorno, razmislite da se obratite lekaru. Sa druge strane, imajte u vidu da nekada precenjujemo svoje mogućnosti, jednostavno tih dana smanjite tempo i dajte sebi vremena da odmorite.

Objavljen: 3. novembar 2023. godine, ažuriran: 18. januar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button