fbpx
ČišćenjeIshrana

Čemu služi soda bikarbona – 20 načina za upotrebu sode bikarbone

Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat je popularan sastojak koji ima mnoštvo upotreba što u zdravstvene što u druge svrhe. Neškodljiva je i dobrodošla u svakom domu. Čemu služi soda bikarbona i kako sve možete da je upotrebljavate?

20 načina za upotrebu sode bikarbone

Upotreba sode bikarbone u lečenju

  1. Soda bikarbona protiv gorušice

Sigurno ste nekada imali prilike da vidite osobu koja ima problem sa gorušicom kako pije sodu bikarbonu razmućenu u vodi. Gorušica je osećaj pečenja u gornjem delu stomaka koji može da se proširi u grlo. Posebno je česta gorušica u trudnoći, ali i kod osoba koje imaju gastritis. Osim toga se javlja i nakon obilnih obroka, unosa začinjene hrane ili masne hrane, kao i gaziranih pića.

Za neutralizaciju gorušice treba rastvoriti  kafenu kašičicu sode bikarbone u čaši hladne vode i polako popiti. Ovaj vid „lečenja“ ima i svoje nedostatke, kako su pokazala istraživanja. Izvor: PubMed Prvo, postoji dilema da li zaista svako ima visok nivo želudačne kiseline koja se treba sanirati na ovaj način, drugo visok nivo natrijuma koji na ovaj način unosite može da dovede do drugih zdravstvenih stanja. I treće, previše alkalna krv može da dovede do srčanih problema.

2. Pomoć kod afti

Afte su mali, bolni čirevi u ustima. Nisu zarazne i često se javljaju kao posledica pada imuniteta. Vodica za ispiranje usta sa dodatkom sode bikarbone smanjuje bol i pomaže da se afte zacele iako su potrebne detaljnije studije.

3. Pomaže pri vežbanju

Tokom vežbanja visokog intenziteta, mišićne ćelije počinju da proizvode mlečnu kiselinu koja je odgovorna za osećaj pečenja tokom vežbanja. Mlečna kiselina snižava pH u ćelijama i izaziva umor mišića. Soda bikarbona može da pomogne pri odlaganju umora zbog viskog pH koji ima i omogućava duže vežbanje pri maksimalnom intenzitetu. Preporučena doza je 0,3 grama po kilogramu telesne mase 1 do 2 sata pre početka vežbanja. Izvor: PubMed

4. Soda bikarbona za kožu

Kupka od sode bikarbone se predlaže kod pojave svraba ili bola od ujeda insekata, a može pomoći i kod opekotina od sunca. Potudite se da svakako dobro natopite zahvaćeno područje. Možete napraviti kupku sa oko 200-300 grama sode bikarbone, a možete napraviti i pastu tako što ćete pomeštati sodu sa malo vode i premazati zahvaćeno područje.

5. Upotreba sode kod hronične bolesti bubrega

Osobe koje imaju hroničnu bolest bubrega mogu da koriste sodu bikarbonu kao pomoć pri lečenju. Potrebno je više istraživanja u odnosu na dosadašnja, ali i postojeća ukazuju da suplementi sode bikarbone usporavaju napredovanje bolesti. Ipak, obavezno se konsultujte sa lekarom. Izvor studija

6. Može pomoći pri tretmanima lečenja raka

Neka istraživanja pokazuju da soda bikarbona može pomoći lekovima za hemoterapiju da deluju efikasnije, čineći okruženje za tumore manje kiselim. Svakako imajte u vidu da soda bikarbona NI NA KOJI NAČIN NIJE ZAMENA ZA LEKOVE u procesu borbe protiv raka. Posebno treba biti oprezan jer su dosadašnje studije rađene na životinjama i treba ih uzeti sa rezervom do daljnjeg. Izvor: PubMed

Upotreba sode bikarbone za negu

7. Izbeljivanje zuba pomoću sode bikarbone

Soda se može koristiti i za izbeljivanje zuba kod kuće. Ona uklanja i plak obzirom da ima abrazivne osobine koje razbijaju molekule i mrlje za zuba. Antibakterijska svojstva sode, kao i antimikrobna mogu pomoći protiv razvoja bakterija u usnoj duplji. Pročitajte: Izbeljivanje zuba: Prirodni načini za izbeljivanje zuba

8. Pravljenje vodice za ispiranje usta

Vodica za ispiranje usta je dodatak za higijenu oralne duplje. Posebno je dobra jer dopire u ulove usana, pukotine zuba, desni i ostalih teško dostupnih područja. Neka istraživanja pokazuju da soda pomaže da se održi svež dah jer ima antibakterijska svojstva. Ona povećava i pH pljuvačke što sprečava razvoj novih bakterija u ustima.

Vodica za ispiranje usta od sode bikarbone se pravi tako što pola kašičice razumtite u 120 mililitara tople vode, a zatim isprete usta kao i obično.

9. Prirodni dezodorans od sode bikarbone

Znoj dobija miris tek u kontaktu sa bakterijama pod pazuhom. Stoga prirodni dezodorans od sode bikarbone može da spreči pojavu neprijatnog mirisa.

Prirodni dezodorans se lako pravi mešanjem sode sa kokosovim uljem ili shea buterom. Pomešajte tako da dobijete smesu gustine paste za zube u maloj kutijici. Po želji možete dodati i par kapi eteričnog ulja zbog mirisa.

Photo by Clint Patterson on Unsplash

Čemu služi soda bikarbona u domaćinstvu?

10. Prirodno sredstvo za čišćenje kupatila

Postoje brojna sredstva za čišćenje kupatila, međutim mnoga od njih su veoma štetna. Prirodnija opcija je soda bikarbona koja izbeljuje i dezinfikuje, iako je nešto manje efikasna od sredstava koje možete kupiti u prodaji.

Pasta za čićenje se pravi tako što pomešate sodu bikarbonu sa malo vode, a onda time trljate površite i isperete nakon 15 do 20 minuta. Za masne i više zaprljane površine preko nanete sode poprskajte sirće ili sipajte limuntus. Pojaviće se pena, a nakon toga ćete uvideti da je površina očišćena. Izbegavajte na emajlu i površinama koje se mogu oštetiti lako ovom reakcijom. Bikarbonu možete da koristite za pločiće, tuš-kabine, kade, toalete i lavaboe.

11. Čišćenje kuhinje sodom bikarbonom

Soda bikarbona se smatra odličnim sredstvom za čišćenje u kuhinji. Njena upotreba je veoma široka, posebno ako je pomešate sa sirćetom, limuntusom ili limunovim sokom. Njom možete čistiti: rernu, mermer, masnoću, otpušiti odvod, očistiti mikrotalasnu rernu, pločice, radne površine i očistiti srebrni escajg.

12. Sredstvo za čišćenje tepiha

Kombinacija sode bikarbone i sirćeta može da ukloni i najtvdrokornije mrlje sa vašeg tepiha. Mešanje sode i sirćeta stvara jedinjene koje izaziva mnogo šištanja, ali može da rastvori većinu velikih mrlja koje imate. Prvo pospite sodu bikarbonu, zatim raspršivačem nanesite sirće razblaženo vodom i sačekajte oko 1 sat. Kada se površina osuši, usisajte ostatke sode bikarbone. Trebalo bi da je mrlja uklonjena.

13. Neutralizovanje mirisa iz frižidera

Neprijatan miris iz frižidera može se ukloniti tako što ćete naravno prvo skloniti ono što je taj miris izazvalo, prebrisati frižider, a zatim staviti šolju napunjenu sodom bikarbonom u zadnji deo frižidera.

14. Emilinator mirisa smeća

Kao što se koristi za uklanjanje neprijatnih mirisa iz frižidera, soda se može koristiti i za uklanjanje mirisa iz kante za đubre. Soda bikarbona neutralizuje kisele molekule mirisa i dovoljno je da malu količinu sipate na dno kante sa otpatke.

15. Dezodorans za cipele

Soda se može koristiti i za uklanjanje neprijatnih mirisa iz obuće. Sipajte 2 kašike sode u gazu ili drugu tanku tkaninu i vežite je gumicom. Ubacite po jednu u svaku cipelu i kesice uklanjajte kada želite da obujete cipele.

16. Osveživač vazduha

Komercijalni osveživači vazduha često sadrže i neke supstance koje nisu uvek dobre za zdravlje. Bolje je da koristite prirodne stvari, kao što je soda, da neutralizujete mirise u domu. Prirodan osveživač vazduha možete napraviti tako što ćete u malu teglu staviti 1/3 sode bikarbone, desetak kapljica eteričnog ulja po želi, komadić tkanine ili papira kojim ćete preklopiti teglu i kanap kojim ćete tu tkaninu ili papir pričvrstiti za obod. Kada se miris smanji, malo protresite teglu.

17. Sredstvo za izbeljivanje veša

Soda bikarbona je jeftini način da izbelite veš. Više saveta o pranju peškira: Pranje peškira: 10 saveta kako i koliko često treba prati peškire

18. Soda bikarbona kao sredstvo za uklanjanje pesticida

Najbolji način da se uklone pesticidi jeste da se voće i povrće oljušti, ali često u kori ostaju najhranljivije materije kao što su vlakna, vitamini i minerali. Nedavna istraživanja su pokazala da je najefikasniji način da se uklone pesticidi potapanje u rastvor sode bikarbone na period od 12 do 15 minuta.

19. Soda bikarbona za uklanjanje korova

Korov često ima dubok koren i potrebno je hemijsko uklanjanje, međutim, soda je jeftinija i bezbednija alternativa jer sadrži visok nivo natrijuma. Pospite nekoliko šaka sode na pukotinama trotoara ili prilazima gde se on javlja. Nemojte ga posipati tamo gde ima drugih biljaka, kako njima ne biste naštetili.

20. Poliranje sebrnog posuđa

Soda bikarbona može da služi i za poliranje srebra. Koristi se tako što u aluminijumsku posudu ili posudu obloženu aluminijumskom folijom sipate šolju ključale vode, 1 kašiku sode bikarbone i pola šolje alkoholnog sirćeta. Stavite prvo sodu, a onda polako dodajte sirće i kipuću vodu, a onda stavite srebro u tepsiju. Većinu srebra možete ukloniti posle 30 sekundi.

Soba bikarbona može imati još mnoštvo korisnih upotreba. Može se pored sredstva za čišćenje rerne koristiti i kao sredstvo za ribanje zagorelih površina sa lonaca i šerpi. Osim toga, soda gasi vatru, pa njom možete gasiti male požare od masti i ulja. Obzirom da je jeftina i široko dostupna, dobro je da uvek imate teglu sode bikarbone pri ruci.

Pročitajte: Hidrogen u kućnoj apoteci

Objavljen: 29. septembar 2023. godine, ažuriran: 21. novembar 2023. godine

Literatura:

  1. PubMed: Sodium Bicarbonate – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559139/
  2. PubMed: International Society of Sports Nutrition position stand: sodium bicarbonate and exercise performance – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34503527/
  3. PubMed – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24107852/
  4. PubMed: Will cancer cells be defeated by sodium bicarbonate? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954837/
soda bikarbona

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button