fbpx
Ginekologija

Ranica na grliću materice – Ektopija grlića materice (Ectopio PVU)

Ranica na grliću materice je stanje u kojem se ćelije unutar grlića materice razvijaju izvan njega i formiraju crvenu, upaljenu mrlju. Ranica se naziva još i erozija ili ektopija grlića materice, a obično ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Međutim, zbog toga kako izgleda, nekada se žene brinu da li se radi o ranoj fazi raka grlića materice. Treba naglasiti i da ektopija nije isto što i cervikalna displazija.

Šta je ektopija grlića materice?

Ranica na grliću materice je veoma čest problem kod žena i nije početak karcinoma grlića materice. Spoljašnji deo grlića materice ili njen vaginalni deo sadrže različite ćelije. Tipična unutrašnjost grlića materice sadrži meke žlezdaste ćelije ili ćelije stubastog epitela, a doktori ćelije na spoljašnjoj strani grlića materice nazivaju svamoznim epitelnom ćelijama. (*1)  Ektopija grlića nastaje kada se ćelije žlezda pojavljuju na spoljašnjoj strani grlića materice.

Simptomi ranice na grliću materice

Često ne postoje simptomi ranice na glriću materice. Primarni simptom je crvena, upaljena mrlja na vratu grlića materice koju će lekar uočiti na pregledu. Ovako se uočava jer su žlezde veoma osetljive i lako se iritiraju. Drugi simptomi mogu biti:

 • krvarenje i bol tokom ili nakon seksualnog odnosa,
 • bol za vreme ili posle skrininga grlića materice,
 • pojava vaginalnog sekreta,
 • krvarenje između ciklusa.

Simptomi mogu varirati od blagih do teških kada se pojave, ali važno je napomenuti da svi ovi znaci mogu da predstavljaju i neke druge ginekološke probleme. Stoga su važne redovne kontrole i preventivni pregledi izabranog ginekologa.

Ranica na grliću materice: Uzroci pojave ektopije grlića materice

Možda mislite da ste vi krivac za pojavu ranice i da ste nekako mogli da je sprečite, ali neke žene se čak i rađaju sa ektopijom grlića materice. Faktori koji mogu doprineti pojavi ektopije su:

 • korišćenje pilula za kontracepciju,
 • trudnoća,
 • hormonske promene – zbog fluktuacije nivoa hormona može doći do pojave u reproduktivnom dobu,
 • godine starosti – mlađe žene, pa čak i u adolescenciji imaju veći rizik od pojave ektopije.

Retko se pojavljuje ranica na grliću materice nakon što žena uđe u menopauzu.

Da li postoji veza između ranice i raka grlića materice?

Crveni upaljeni izgled grlića materice može da liči na rane znake grlića materice, ali jedna pojava ne uzrokuje drugu. Ektopija nije znak promena tog tipa. Papa test će najbolje pokazati da li postoji neka promena grlića materice.

Žene obično nisu svesne da imaju ranicu na grliću materice, već za nju saznaju tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Lekar će izvršiti dodatni pregled, mimo rutinskog, ako mu grlić materice bude izgledao upaljeno i crveno više nego što je to uobičajeno. Dodatni pregled podrazumeva: papa test, kolposkopiju i u nekim slučajevima biopsiju.

Ranica na grliću materice se obično ne sanira i ne leči. Studije su pokazale da nema potrebe sanirati ektopiju, osim ako se ne javlja uporno krvarenje između ciklusa. (*3) Ako se jave simptomi poput bola i krvarenja, lekar će možda predložiti kauterizaciju. Ovo je bezbolna metoda kojom se uklanja ranica i obavlja se na nekoliko načina:

 • dijatermija – korišćenje tople kauterizacije,
 • krioterapija – zamrzavanje pogođenog područja hladnim ugljen dioksidom,
 • srebro-nitratom.

Moguće je da će vam lekar nakon ovog postupka savetovati da se uzdržite od seksualnih odnosa i korišćenja tampona naredne četiri nedelje. Ukoliko se posle intervencije jave vaginalni sekret neprijatnog mirisa, pojačano krvarenje ili krvarenje koje ne prestaje, trebalo bi da se javite lekaru bez odlaganja. To su stanja koja mogu ukazivati da je došlo do infekcije.

Da rezimiramo, ektopija grlića materice nije stanje koje dovodi do većih komplikacija i nema veze sa karcinomom, a ne šteti ni trudnoći ili porođaju. Nekada prolazi bez lečenja, a potrebno je samo da se redovno vrše kontrole. Mnoge žene i ne znaju da je imaju. Ukoliko počne da smeta, potrebno je izvršiti kauterizaciju koja je efikasna u tretiranju ovog problema.

Objavljen:

ranica na grliću materice
Objavljen: 18. april 2022. godine, ažuriran: 4. decembar 2023. godine
 1. MNT: What to know about cervical ectropion –  https://www.medicalnewstoday.com/articles/320298
 2. Malus: Ranica na grliću materice – http://malus.rs/2017/01/13/ranica-na-grlicu-materice/
 3. PubMed: Postcoital Bleeding: A Review on Etiology, Diagnosis, and Management – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4086375/
 4. Image by InspiredImagesMichael Schwarzenberger from Pixabay 

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button