fbpx
AktuelnoFinansije i dokumentacijaUređenje domaVesti

Troškovi stanovanja: Koliki su troškovi stanovanja i 5 stvari na koje treba da obratite pažnju

Ukoliko kupujete nekretninu, iznajmljujete ili planirate da se selite, važno je da imate u vidu i koliki su troškovi stanovanja. Postoje velike razlike između gradova, opština, kao i toga da li živite u novogradnji ili starogradnji.

Koliki su troškovi stanovanja?

Treba imati u vidu da su troškovi stanovanja porasli širom Evrope nakon pandemije. Isto se dogodilo i u Srbiji. Međutim, treba imati u vidu da stanovnici Srbije spadaju u stanovnike Evrope koji veoma teško plaćaju stambene troškove. Oni su prošle godine iznosili čak 27,5% njihovih prihoda, a kako su porasli, što plate nisu adekvatno pratile, pretpostavlja se da će ove godine taj procenat biti veći.

Stanovnici Srbije koji imaju srednju (medijalnu) zaradu izdvajaju 50% svojih ukupnih neto prihova na plaćanje troškova stanovanja.

Prema izvoru Republičkog zavoda za statistiku procenat domaćinstava čiji troškovi stanovanja znatno opterećuju budžet domaćinstva je 49,7%, u izvesnoj meri opterećuju budžet u 45,5% domaćinstava i ne opterećuju budžet u samo 4,8% domaćinstava.

kuca
Photo by Tierra Mallorca on Unsplash

Planiranje samostalnog stanovanja

Kada planirate da počnete da živite samostalno, što je kod nekih i momenat kada se sele od kuće zbog polaska na fakultet, treba, pre svega uzeti u obzir da li će biti potrebno da plaćate kiriju za iznajmljivanje stana u Beogradu ili bilo kom drugom gradu. To podrazumeva budžet za mesečno plaćanje, ali i depozit (obično u visini jedne kirije, koji se daje odmah).

Ako kupite nekretninu na kredit, veoma je važno da uzmete u obzir visinu rate, kao i moguće varijacije rate u odnosu na pomeranje kamatne stope. Razlika je i da li uzimate kredit u evrima i u dinarima, odnosno sa fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom i koji će biti period otplate.

Pored kirije ili rate za kredit, pod uslovom da nemate nekretninu u vlasništvu, potrebno je da uzmete u obzir i troškove grejanja, potrošnje vode, odnošenje đubreta, troškove poreza na nekretninu, trošak kablovske televizije, interneta i telefona, te trošak održavanja nekretnine (ako postoji).

5 stvari na koje treba da obratite pažnju kada su troškovi stanovanja u pitanju

  1. Troškovi grejanja – Iznos ovih troškova ima veliki uticaj na mesečne rashode domaćinstva. Raspitajte se koliki su troškovi. Sve zavisi da li imate centralno grejanje i kako se ono plaća. U okviru računa za Infostan (Informatiku i drugo) u nekim gradovima poput Beograda se grejanje plaća tokom svih 12 meseci, dok se u nekim gradovima plaća samo tokom meseci kada radi grejanje.

Grejanje na struju bilo da se radi o TA peći, grejalici, centralno grejanje na struju ili na invertet klimu je u nekim opcijama skupo, ali plaćaćete ga samo tokom meseci kada radi grejanje. Isto je i ukoliko se grejete na ugalj, drva, pelet, gas ili toplotne pumpe. Toplotne pumpe su inovacija i mesečni troškovi su neznatni, međutim, inicijalno ulaganje je dosta visoko i podrazumeva se da ćete to raditi ukoliko imate kuću ili eventulno kupujete stan u novogradnji.

2. Kakva je struja, posebno ako će vam ona biti opcija za grejanja?

Važno je da uzmete u obzir kakva je struja tu gde ćete živeti. Izbegavajte nekretnine koje dele brojilo sa još jednim domaćinstvom, posebno ako se grejete na struju, jer troškovi mogu biti ogromni imajući u vidu da ćete zbog velike potrošnje plaćati najskuplju tarifu struje.

Pitajte da li je struja monofazna ili trofazna. Monofazna znači da je cena kilovata tokom 24 sata uvek ista, srednja. Dok kod dvofazne ili trofazne struje noću plaćate neuporedivo niži iznos po kilovatu i tada je zgodno da uključujete mašine za veš i sudove, kao i da punite TA peć, na primer. Tako lakše možete planirati svoje troškove i uštedeti na računu.

uredjenje doma
Photo by Lauren Mancke on Unsplash

3. Koliki je porez na imovinu?

Porez na imovinu se plaća kvartalno, a zavisi od toga koliko je stara nekretnina, koja je kvadratura, gde je locirana i koliko osoba dele vlasništvo nad tom nekretninom. Porez se plaća i na nekretninu i na zemljište. Mimo različitih kriterijuma po kojima se obračunava, iznos se razlikuje i u zavisnosti od toga da li živite u toj nekretnini. Tada je porez 50% niži u odnosu na nekretninu u kojoj ne živite. Porez na imovinu se plaća u četiri rate do 15. u mesecu – februaru, maju, avgustu i novembru.

4. Da li postoje dodatni troškovi održavanja?

Često su troškovi održavanja prilično visoki u novogradnji. Gotovo svi stanovi sada, mimo komunalija koje plaćate imaju i troškove održavanja od minimum nekoliko stotina dinara, koji uključuju i troškove upravnika zgrade i drugo. Međutim, u novogradnji nekada ovi troškovi obuhvataju i održavanje zelenih površina, kao i zaposlenog u obezbeđenju, te je mesečni trošak nekada između 50 i gotovo 300 evra.

5. Postojanje parkinga

Ukoliko imate automobil, razmotrite da li postoji garaža, parking mesto ili slobodan parking u blizini. Ako je jedina opcija da plaćate parking ili garažu, svakako je neophodno da to uvrstite kada pravite plan troškova stanovanja.

Najbolje je da sve troškove unapred stavite na papir, kao i svoj budžet, i to pre nego što se odlučite za kupovinu kuće ili stana. Sve zavisi i od dela Srbije u kom planirate da kupite nekretninu. Na primer, kuća na selu će iziskivati znatno niže troškove stanovanja, ali ćete možda imati veliki trošak renoviranja, gradnje i nakon toga potrošnje goriva zbog udaljenosti infrastrukturno značajnih objekata.

Sa druge strane, kada je u pitanju nekretnina u Beogradu, značajno je pitanje i gubitka vremena na transport od posla do kuće. Neki se zato odlučuju da njihov izbor, na primer, bude popularna novogradnja u Zemunu ili na Novom Beogradu, kako bi im za decu vrtić i škola bili u blizini, a posebno ukoliko rade „sa te strane mosta“. Isto je i kod ljudi koji rade na Vožovcu, te je taj kraj njihov izbor da skrate vreme u putu tokom radne nedelje.

troskovi stanovanja
Planiranje samostalnog stanovanja – Photo by Tierra Mallorca on Unsplash

*Tekst “Troškovi stanovanja” rađen je u saradnji sa portalom 4zida.rs, objavljen: 5. novembra 2023. godine, ažuriran: 10. januara 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button