Tokanj – mađarsko jelo od junećeg mesa
Tokanj je veoma jednostavno, a ukusno mađarsko jelo. Jedina mana, ako je to mana, jeste što se nešto duže priprema. Kao i svako jelo od junećeg mesa. Razmišljala sam da u perspektivi probam i pripremu u rerni, te će postojati i ta dopuna recepta ovde, ali otom-potom.
U ovom tekstu:
Sastojci:
- 800 grama junećeg buta isečenog na trakice
- 200 ml ulja ili istopljene masti
- oko 100 grama brašna
- dva veća čena belog luka
- 200 ml pavlake za kuvanje (ili jedna kisela pavlaka)
- bujon za supu (oko 500ml) ili skuvana organska kocka za supu u 500ml vode
- kašika senfa
- so i biber po ukusu
Prilog po izboru:
- kuvani pirinač,
- krompir pire,
- hrskavi krompir iz rerne ili
- nešto po vašem izboru.
Kako se pravi tokanj?
Juneći but isecite na rezance. a zatim ih uvaljajte u brašnu i pržite na masti ili ulju dok ne porumene. Kada se proprže, dodajte im deo bujona za supu i pustite da se krčka na umerenoj temperaturi. Dodajte i malo soli i biber po ukusu. Povremeno mešajte i dodajte po malo supe. Dinstajte oko sat vremena i imajte na umu da je supa slana pa pazite da ne presolite jelo.
Kada se ukuva i napravi gust sos, dodajte pavlaku za kuvanje (ili jednu kiselu pavlaku) i beli luk, pa prodinstajte još par minuta da se sjedini.
Servirajte po želji sa kuvanim pirinčem, pireom od krompira ili nekim drugim dodatkom. Pospite seckanim vlašcem ili svežim peršunom.
Objavljen: 24. april 2024. godine, ažuriran: 15. maja 2024. godine