Tokanj – mađarsko jelo od junećeg mesa
Tokanj je veoma jednostavno, a ukusno mađarsko jelo. Jedina mana, ako je to mana, jeste što se nešto duže priprema. Kao i svako jelo od junećeg mesa.

Tokanj je veoma jednostavno, a ukusno mađarsko jelo. Jedina mana, ako je to mana, jeste što se nešto duže priprema. Kao i svako jelo od junećeg mesa. Razmišljala sam da u perspektivi probam i pripremu u rerni, te će postojati i ta dopuna recepta ovde, ali otom-potom.

Foto: MrsPetkovic
Sastojci za tokanj:
- 800 grama junećeg buta isečenog na trakice
- 200 ml ulja ili istopljene masti
- oko 100 grama brašna
- dva veća čena belog luka
- 200 ml pavlake za kuvanje (ili jedna kisela pavlaka)
- bujon za supu (oko 500ml) ili skuvana organska kocka za supu u 500ml vode
- kašika senfa
- so i biber po ukusu
Prilog po izboru:
- kuvani pirinač,
- krompir pire,
- hrskavi krompir iz rerne ili
- nešto po vašem izboru.

Foto: MrsPetkovic
Kako se pravi tokanj?

Foto: MrsPetkovic
Juneći but isecite na rezance. a zatim ih uvaljajte u brašnu i pržite na masti ili ulju dok ne porumene. Kada se proprže, dodajte im deo bujona za supu i pustite da se krčka na umerenoj temperaturi. Dodajte i malo soli i biber po ukusu. Povremeno mešajte i dodajte po malo supe. Dinstajte oko sat vremena i imajte na umu da je supa slana pa pazite da ne presolite jelo.
Kada se ukuva i napravi gust sos, dodajte pavlaku za kuvanje (ili jednu kiselu pavlaku) i beli luk, pa prodinstajte još par minuta da se sjedini.
Servirajte po želji sa kuvanim pirinčem, pireom od krompira ili nekim drugim dodatkom. Pospite seckanim vlašcem ili svežim peršunom.
Još recepata:
Objavljen: 24. april 2024. godine, ažuriran: 9. jun 2025. godine