fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Tokanj – mađarsko jelo od junećeg mesa

Tokanj je veoma jednostavno, a ukusno mađarsko jelo. Jedina mana, ako je to mana, jeste što se nešto duže priprema. Kao i svako jelo od junećeg mesa. Razmišljala sam da u perspektivi probam i pripremu u rerni, te će postojati i ta dopuna recepta ovde, ali otom-potom.

tokanj madarsko jelo 3 e1711009270719

Foto: MrsPetkovic

Sastojci:

  • 800 grama junećeg buta isečenog na trakice
  • 200 ml ulja ili istopljene masti
  • oko 100 grama brašna
  • dva veća čena belog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje (ili jedna kisela pavlaka)
  • bujon za supu (oko 500ml) ili skuvana organska kocka za supu u 500ml vode
  • kašika senfa
  • so i biber po ukusu

Prilog po izboru:

Kako se pravi tokanj?

Juneći but isecite na rezance. a zatim ih uvaljajte u brašnu i pržite na masti ili ulju dok ne porumene. Kada se proprže, dodajte im deo bujona za supu i pustite da se krčka na umerenoj temperaturi. Dodajte i malo soli i biber po ukusu. Povremeno mešajte i dodajte po malo supe. Dinstajte oko sat vremena i imajte na umu da je supa slana pa pazite da ne presolite jelo.

Kada se ukuva i napravi gust sos, dodajte pavlaku za kuvanje (ili jednu kiselu pavlaku) i beli luk, pa prodinstajte još par minuta da se sjedini.

Servirajte po želji sa kuvanim pirinčem, pireom od krompira ili nekim drugim dodatkom. Pospite seckanim vlašcem ili svežim peršunom.

Objavljen: 24. april 2024. godine, ažuriran: 15. maja 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button