Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.
Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.
Sastojci za ćušpajz od šargarepe sa pavlakom:
4 srednje ili 3 veće šargarepe
1 srednja glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
malo maslinovog ulja
so i biber
1/3 manje kisele pavlake (jedna baš puna supena kašika)
kašičica brašna (mleveno laneno seme kao zdravija alternativa)
po želji dodajte i malo seckanog peršuna
Ovo je mera za dve osobe kao prilog uz ručak. Ukoliko jede više ljudi ili samo to planirate da jedete, povećajte količine.
Veoma sitno iseckajte luk (možete i u seckalici, ako deca ne vole da ga osete). Šargarepu isecite na tanke kolutove nakon što je očistite. U šerpu sipajte maslinovo ulje na dno, a zatim dodajte luk i kada postane staklast (providan), dodajte i šargarepu, a zatim sipajte malo vode i dinstajte dok se šargarepa ne skuva.
Kada je gotovo, dodajte pavlaku i brašno ili laneno seme razmućeno u malo vode, sve promešajte, dodajte so i biber i kuvajte još minut. Služite po želji i uz šta želite.
Ukoliko planirate da pravite za bebu, kuvajte u vodi šargarepu, te na par kapi ulja propržite malo luka i šargarepu stavite na minut, tek da sjedinite. Onda štapnim mikserom ili u seckalici sjedinite sa pavlakom i peršunom i servirajte kao kašu.
Predlog nedeljnog ručka: Posle domaće supe – pohovano belo ćureće meso, mladi krompir iz rerne, ćušpajz od šargarepe i kupus salata
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
U ljubavi su rođeni 31. oktobra strastveni, lojalni i potpuno posvećeni. Oni ne vole površne veze te traže duboku emotivnu i mentalnu povezanost sa partnerom. Kada vole, vole bez zadrške i očekuju isto zauzvrat.
Kombinacijom pravilne ishrane, kretanja, odmora i opuštajućih aktivnosti možete značajno ublažiti simptome i sačuvati dobro raspoloženje i tokom ovog perioda.
Ako vam se jede riba, losos iz rerne je jedan od najjednostavnijih za pripremu. Jeste nešto skuplji, ali nema čišćenja kao kada se priprema skuša, na primer.
Posna ishrana ne mora biti jednolična ili nutritivno siromašna. Naprotiv, ako se planira pažljivo, može doneti brojne koristi organizmu. Ograničavanje unosa masti i prerađenih namirnica, uz povećan unos povrća, mahunarki i integralnih žitarica, pomaže regulaciji probave i nivoa šećera u krvi. Tokom posta mnogi primete da im se poboljša kvalitet sna i da imaju više energije, jer telo dobija lakše svarljive obroke i prirodne izvore minerala i vlakana.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Veoma često imamo priliku da čujemo "jede mi se nešto slatko" te u to ime evo i spiska 30 ideja za desert koje možete pripremiti. Podeljene su u kategorije: deserti, kolači, keks i torte.