fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Ćušpajz od šargarepe sa pavlakom

Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.

Sastojci:

  • 4 srednje ili 3 veće šargarepe
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • malo maslinovog ulja
  • so i biber
  • 1/3 manje kisele pavlake (jedna baš puna supena kašika)
  • kašičica brašna (mleveno laneno seme kao zdravija alternativa)
  • po želji dodajte i malo seckanog peršuna

Ovo je mera za dve osobe kao prilog uz ručak. Ukoliko jede više ljudi ili samo to planirate da jedete, povećajte količine.

Kako se pravi ćušpajz od šargarepe sa pavlakom?

Veoma sitno iseckajte luk (možete i u seckalici, ako deca ne vole da ga osete). Šargarepu isecite na tanke kolutove nakon što je očistite. U šerpu sipajte maslinovo ulje na dno, a zatim dodajte luk i kada postane staklast (providan), dodajte i šargarepu, a zatim sipajte malo vode i dinstajte dok se šargarepa ne skuva.

cuspajz od sargarepe sa pavlakom

Kada je gotovo, dodajte pavlaku i brašno ili laneno seme razmućeno u malo vode, sve promešajte, dodajte so i biber i kuvajte još minut. Služite po želji i uz šta želite.

Ukoliko planirate da pravite za bebu, kuvajte u vodi šargarepu, te na par kapi ulja propržite malo luka i šargarepu stavite na minut, tek da sjedinite. Onda štapnim mikserom ili u seckalici sjedinite sa pavlakom i peršunom i servirajte kao kašu.

pohovano belo ćureće meso, mladi krompir iz rerne, ćušpajz od šargarepe i kupus salata
Predlog nedeljnog ručka: Posle domaće supe – pohovano belo ćureće meso, mladi krompir iz rerne, ćušpajz od šargarepe i kupus salata

Kako se pravi Italijanski rižoto: Kako se pravi rižoto na italijanski način?

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button