fbpx
Mentalno zdravljeObičaji i proslaveZdravlje

Zašto praznično ukrašavanje doma može učiniti da se osećate bolje?

Praznično ukrašavanje doma može da popravi raspoloženje i, ukoliko se dvoumite, ipak okitite svoj životni prostor. Novembar zna da bude sumoran mesec, a tokom cele kasne jeseni i zime, obično se manje izlazi iz doma, dani su kraći i veći deo dana je mračno. Sezona praznika je posebno bolna za one koji su rastavljeni od dragih osoba ili su nekog izgubili tokom protekle godine. Zašto praznično ukrašavanje doma može učiniti da se osećate bolje?

Praznično ukrašavanje doma i pozitivnija atmosfera

Kićenje jelke i praznično ukrašavanje doma mogu da budu dobra stvar za vaše psihičko blagostanje. Ako ste razmišljali da je preskočite ove godine, nemojte to učiniti. Što pre ukrasite, pre ćete uneti pozitivniju i prazničnu atmosferu u vaš dom.

nova godina 6

Kićenje doma izaziva nostalgiju

Ukrašavanje doma je uvek izvestan podsetnik na prošlost, a praznici obično sa sobom nose neka lepa sećanja. Podsećaju na detinjstvo, na period kada su deca bila mala, na druge godine, prošle situacije. Ako još imate neki ukras iz detinjstva, možda ćete se osećati kao kada ste bili dete.

Nemojte zaboraviti ni lampice čija svetost asocira na život, radost i svetlu budućnost.

Istraživanja su pokazala da osećanje nostalgije ima brojne duboke koristi za ljude:

  • pomažu vam da nađete smisao u svom životu,
  • jačaju osećaj društvene povezanosti,
  • odličan je „protivotrov“ za kolektivnu anksioznost,
  • dekoracija može da podstakne društvenu vezu, a
  • dekorisanje spoljašnjosti će vam pomoći možda i u društvenom životu. (Izvor: Wiley Online Library)
nova godina 5

Bez obzira na digitalizaciju i društvene mreže, ukrašavanje doma, posebno spolja signalizira društvenost više nekog ranije. Praznične lampice donose svetlost u sumorno doba godine i lepše će se osećati svako ko prođe pored vašeg doma i vidi ih. Razmislite. Da li vi uvek osetite nešto prijatno kada vidite da nečija terasa ili prozor sijaju?

Srećnim ponašanjem do srećnog raspoloženja

Dok se budete ponašali srećno prilikom kićenja jelke ili dekoracije doma, počećete i da se osećate bolje. Ova ideja ima i stručno objašnjenje jer je u terapijskoj praksi zasnovano na dokazima pokazano da se ponašanjem „kao da“ dolazi do toga da tako počinjete i da se osećate. Kao što i smeh može da učini da se osećate srećnije.

Praznično ukrašavanje doma

Ako ove godine zaista jedva izlazite na kraj sa svojim lošim raspoloženjem i osećate veliku tugu i depresiju, ukrašavanje možda neće biti dovoljno da se osećate bolje. Razmislite o tome da se obratite stručnjaku. Međutim, ako ste u nekoj lošoj fazi, koja se ne čini trajnom i definitivnom, probajte, sigurno ćete uživati. Razgovarajte, družite se. Nemojte izbegavati ljude i porodicu. Praznici su vreme lepih osećanja i konekcija sa drugim ljudima.

Objavljen: 23. decembra 2022. godine, ažuriran: 27. decembra 2022. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button