fbpx
Finansije i dokumentacija

Kako izbeći dugove posle praznika

Ova godina nikome na planeti nije bila baš sjajna. Ne znamo da li ovo treba da vas uteši, ali svakako ništa za sada ne možete promeniti. Ono što svakako možete i treba da promenite i inače, a ne samo kao završnicu 2020. godine jeste da se ne izložite bespotrebnim dugovima i povećanim sredstvima na kreditnim karticama zbog praznične kupovine.

Praznici nisu samo skupi pokloni

Praznici su prilika da sa porodicom provedete vreme, posvećeni jedni drugima. Možda ste ove godine već dosta bili zajedno, ali verovatno ste bili rastrzani između brige za zdravlje, egzistenciju, kako da završite posao od kuće, da li će deca uraditi domaći. Praznici su prilika da sada provedete vreme zajedno, ali na jedan daleko opušteniji način.

U savremenim porodicama, u celom svetu, ali čak i u Srbiji, praznici se često mere materijalnim, ispod jelke se nalaze skupi pokloni, a deca iz godine u godinu imaju sve veće želje, koje iziskuju ozbiljne količine novca. Još ako ste navikli da poklone kupujete i drugim članovima porodice, onda praznici zaista mogu da budu nekada izvor stresa, a suština se često izgubi.

Pažljivo planirajte poklone

Bez obzira da li imate bebu ili tinejdžere ili kao tetka želite da obradujete decu, troškovi za poklone, hranu i nove ukrase mogu da budu poprilična suma novca.

Jedna od najvažnijih stavki jeste da pažljivo isplanirate svoje troškove.

Planirajte unapred. Nemojte čekati poslednjih par dana pred samu novu godinu. Bilo bi idealno čak i ako ste koji mesec ranije kupili po koji poklon, kako biste rasporedili taj trošak. Možda i  neku hranu možete kupiti unapred, ako ima duži rok trajanja ili može da se zaledi.

Na spisak stavite sve do detalja kojih uspete da se setite, uključujući recimo tečnu kredu za prozore (ako ste planirali da ih crtate) ili sastojke za kolače koje nameravate da napravite. Planiranjem troškova ili čak kupovinom unapred, smanjićete troškove pred praznike.

Uvedite nov način darivanja

Razmislite o tome da ove godine poklanjanje izgleda malo drugačije. Dogovorite se da samo deca dobijaju poklone. Neka i oni budu skromni. Razmislite o tome da deca naprave nešto kreativno za svoje rođake, bake i deke poput obeleživača za knjige ili medenjaka koje su sami ukrasili upakovanih u celofan.

Možete se dogovoriti da sa svaki član porodice dobije po neku knjigu, te organizujte razmenu knjiga.

Razmislite o tome da organizujete neku dobrotvornu akciju sa decom. Na primer, da kupite slatkiše i zajedno ih odnesete deci u sirotištu, odvojite deo knjiga ili odeće za neke ugrožene grupe kojima ćete to donirati ili pak organizujete neku drugu volontersku akciju. Deca će se osećati podjednako dobro ako budu znali da su nekome pomogli.

Ako inače razmenjujete poklone sa članovima šire porodice, razmislite o tome da čak i ako vi imate dovoljno sredstava, možda njima to darivanje predstavlja veliko finansijsko opterećenje, a osećaju obavezu da vam nešto kupe. Pokloni ne treba da budu razlog da se neko oseća loše.

Usresredite se na planiranje zajedničkog  vremena

Već je dovoljno stresa i vanrednih okolnosti bilo tokom ove godine. Potrudite se da i praznici ne budu izvor frustracija. Nekada su deca fokusirana samo na poklone tokom praznika, a u vazduhu se oseća napeta atmosfera puna stresa i pohlepe. Nekada se i odrasli ovako ponašaju.

Ove godine se fokusirajte na jednostavne stvari. Topao čaj, ćebence, listu dečijih filmova koju biste zajedno gledali. Odložite telefone, obaveze i stres. Igrajte društvene igre, možda neku igru sa kartama, monopol ili najobičniji “Čoveče, ne ljuti se”.

Toplo se obucite i idite u zajedničku šetnju u prirodi. Ako bude snega, utoliko bolje. Pustite decu da vas vode. Vratite se na kratko u detinjstvo. Prepustite se i uživajte!

Ova 2020. godina nas je definitivno naučila da je materijalno – samo i uvek samo materijalno, te da nekada ne možete novcem kupiti ni zdravlje ni slobodu. Stoga, razmislite da “povučete ručnu” kada i ako krenete u novogodišnju kupovinu.

Image by Firmbee from Pixabay

Reklame

Related Articles

Back to top button