fbpx
Psihoterapeut

Ljubomora starijeg deteta kada dođe nova beba

Kako da se ponašamo prema starijem detetu jer je ljubomorno zbog bebe?

Poštovana Majo,
Potreban mi je savet kako da izađem na kraj sa novonastalom situacijom. Imam bebu od mesec dana i ćerkicu od pet godina. Bila je poslušna i dete koje nikad problem nije pravila. Sada ne pokazuje netrpeljivost bebi već želi da sam stalno s njom. Oglušuje se na dogovore (koje je do sad uvek poštovala). I naše strpljenje dovodi do granica. Na molbu ili samo zahtev da nešto uradi pravi se da ne čuje i često laže.
Bebu grli i ljubi i čita joj priče. A kada dojim bebu zagrli me tako da ne mogu da se pomerim. Postaje nepodnošljivo i treba mi savet kako da se postavim prema njoj, trudim se da je ne grdim, objašnjavala i pričala ali bude ok jedan dan i onda opet naopako.
Hvala unapred!
Pozdrav,
Dina

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

ODGOVOR:

Poštovana Dina,
Situacija u kojoj se nalazite je veoma česta i ponašanje Vašeg starijeg deteta nije iznenađujuće.
Ne zaboravite da je Vaše starije dete imalo Vašu, ali i pažnju šire sredine samo za sebe do svoje pete godine. Pre samo mesec dana dobili ste mlađe dete koje zahteva Vašu pažnju i sada je za stariju devojčicu sve postalo drugačije. To je za dete velika promena i potpuno je očekivano da sada ispoljava negodovanje i ponašanje na koje niste navikli. Dajte vremena sebi i njoj da se prilagodite.
U periodima dojenja možete joj osmisliti neku igru tako da bude sa vama u prostoriji (npr. da ona hrani na flašicu i uspavljuje medu, crta/boji, lista slikovnice, ili da joj jednostavno omogućite prisutnost kako se ne bi osetila odbaćenom.
Što se tiče ophođenja prema devojčici, potrebno je da je vaspitavate kao što ste to činili i pre dolaska bebe. Što manje novih, dodatnih promena to bolje. To praktično znači da npr. ako je do sada imala ustaljeni ritam buđenja i odlaska na spavanje, neka tako ostane; ako ste je učili da jede za stolom, sada ne treba da jede u krevetu jer se beba doji u krevetu; ukoliko ide u vrtić, nastavlja da ide u vrtić i sl.
Takođe, bilo bi dobro da imate neko vreme samo za vas (npr. da odete same do parka, da zajedno pravite kolače, da odete samo vas dve do prodavnice i sl.). Time će dobiti potvrdu da iako je dobila mladju sestru/brata, mama je i dalje i njena.
Srdačan pozdrav,

Maja Antonić

Priča o vili

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button