fbpx
Psihoterapeut

Dete jede dok gleda televiziju?

Da li grešim što detetu ne dozvoljavam da gleda TV tokom obroka?

Poštovana Majo, dobar dan! S obzirom da moj trogodišnji sin nije primljen u vrtić, a mi smo iz Lazarevca pa nam je malo nezgodno da budemo redovni na nekoj vršnjačkoj aktivnosti u Beogradu. Naime, u Lazarevcu pri biblioteci postoji divna školica engleskog, uključila  sam ga ne toliko zbog učenja jezika koliko zbog druženja sa vršnjacima, divno se uklopio a eto uz put je naučio i 30-ak novih reči, zatim da broji i jako lepo se druži. Zadovoljna sam njegovim razvitkom i zaista ulažem sve napore kako bi izrastao u zdravu osobu. S tim u vezi, između ostalog insistiram da se tokom obroka gasi televizor, DA LI GREŠIM PRI TOJ ODLUCI?? Pri tom je to primenjujem od kad je počeo da jede čvrstu hranu i on je to jako lepo usvojio, čim ga pozovem za sto on sam gasi televizor, pere ruke. Ali, moj suprug i svekrva tvrde da je to nepotrebno, pod izgovorom “Pa to svi rade”, a ja bi rekla da svi idu linijom manjeg otpora! Grešim li pri toj odluci i postoji li donja granica kad dete može da počne da gleda televizor tokom obeda?? – pošto ja apsolutno nisam za to!!
Unapred hvala za odgovor!
Lep pozdrav!
Katarina

Odgovor Psihoterapueta

Poštovana Katarina,
Pre svega želela bih da Vam se zahvalim na obraćanju.
Za decu je veoma važno da znaju kada i gde se obeduje. Odlično je što je Vaš sin prihvatio da jede za stolom, bez gledanja TV programa. Pored toga što dete učite lepim manirima (sedenju za stolom), dete lakše prepoznaje koliko mu je hrane dovoljno. Jurenjem deteta po kući da bi jelo ili hranjenje tokom gledanja TV programa povećava šansu da dete ima problem sa gojaznošću upravo zbog nekontrolisane količine unosa hrane. Gledajući TV program detetu je fokus na sadržaju sa ekrana, a ne na obroku što svakako utiče na detetovu pažnju.
Kao što sam navela, važno je da je dete uobročeno, tj. da postoji određeno vreme kada su obroci. Bilo bi veoma dobro, ukoliko za to postoje uslovi, da uvedete obroke kada je cela porodica na okupu. To naravno zavisi od rasporeda obaveza koje članovi porodice imaju. Ukoliko je nemoguće to sprovoditi radnim danima, ne bi bilo loše da uvedete to u svoju rutinu tokom vikenda. Obrok nije samo obrok, to je vreme za okupljanje i razmenu među članovima porodice. Dete se najbolje uči pravilima i manirima za stolom posmatrajući odrasle.

Svako dobro.
Srdačan pozdrav,

Maja Antonić, psihoterapeut

Priča o vili

Midas

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button