fbpx
Logoped

Netipično iznenadno mucanje kod deteta

Poštovana,

U poslednjih mesec dana primećujem kod kćerke netipičan način u izgovoru, pokušavajući da nađem o čemu je reč, pronašla sam sajt  Demetra i da je moguće poslati pitanje putem mail-a.

Moja kćerka ima pune tri godine, jako rano je počela smisleno da izgovara reči, sa 10 meseci je znala ime komšijinog psa Aska i jasno ga izgovarala, osim osnovnih reči mama, tata, baba, deda, da, ne…. Sa dve godine je znala već prve pesmice.

Naš pedijatar se iznenadio kada je sa 1,5 dana govorila Obuci me, jasno izgovor glasa C. Sve ovo pišem, jer želim da Vam dočaram koliko je zaista napredna u govoru.

Međutim, u poslednjih mesec dana, a naročito u poslednjih desetak dana, u rečenicama je prisutno ponavljanje po dva glasa: može-že-že i hoću-ću-ću.

I tako, na primer, po dve vezane rečenice i onda naredne tri sasvim normalno, tečno.  Ali, u toku jednog dana to se dešava upravo ovako, dve tri sa ponavljanjem i onda normalno par rečenica i onda ponovo sa ponavljanjem i sve u krug.

Ne ide u vrtić, tako da nije pod nekim uticajem, ukoliko je to uopšte moguće.

Molim Vas, za savet koliko je ozbiljno, da li je često u praksi, da li da je vodimo kod logopeda?

Hvala unapred,

Slađana

ODGOVOR LOGOPEDA:

Poštovana Slađana,

Pre svega mogu da pohvalim vašu devojčicu. Veoma je pohvalno to što ste naveli u vezi razvoja govora i koliko je napredna u odnosu na vršnjake.

Način na koji ona ponavlja slogove nije tipičan i ne liči mi poremećaj fluentnosti (mucanje) u svom klasičnom obliku. Pogotovo što se dešava periodično i nevezano za određene glasove ili slogove.

Dešava se da deca ponavljaju slogove ili ubacuju poštapalice, produžuju zadnji glas ili vokal u reči kada nisu sigurni u svoj jezički iskaz. Brzina kojom deca govore  tj. prebacuju svoje misli u verbalni iskaz ponekad ne može da isprati misaoni proces, pogotovo kod nadarene dece. Meni se čini da je to slučaj kod vaše devojčice. Ta ponavljanja koja se dešavaju kao da joj ”kupuju vreme” dok ne verbalizuje jasno svoju sledeću misao.

Međutim ako se nastavi ovakav način izgovora, duže od recimo 3 nedelje, ipak bih vas savetovala da se obratite logopedu jer je moguće da se radi o primarnom mucanju.

Ono što vas mogu savetovati u svakom slučaju jeste da je ne ispravljate i skrećete joj pažnju na način na koji govori. Ne treba da osvesti način svog izgovora jer bi joj to dodatno otežalo govornu situaciju i moglo da dovede do dodatnih problema.

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button