fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete od 4 godine priča samo po nešto

Čitateljka se obratila logopedu jer dete ima 4 godine priča samo po nešto i još uvek nema veliki fond reči, pa nije sigurna da li je to u redu.

Pitanje čitateljke:

Dobar dan.

Videla sam par objava vezano za decu koja ne govore mnogo, a već su napunila 4 godine. Imam sina B. koji je sada napunio 4 godine.

Priča neke osnove reči: baba, mama, tata, seka i uglavnom to što njegova sestra kaže u više navrata lepo ponovi. Kad pokušamo da mu privučemo pažnju, nezainteresovan je da ponavlja reči za nama. Osim kada je njegova sestra u pitanju, onda ponovi. Izašli smo iz pelena u jako kratkom roku, sve razume kad mu se obratimo i kažemo mu. Druželjubiv je sa drugom decom. Gleda na telefonu neke crtaće, ali ne previše. Problem je što gleda uglavnom na engleskom jeziku, a ponekad i na srpskom.

Kad je raspoložen, obrati pažnju na nas, pa koju reč ponovi, ali ako mu se nešto ne svidi, totalno nas zanemeri i ode svojim putem. Kad mu ponavljam neke reči, on mi samo odgovara: ne, ne ili krene da priča na nekom njegovom jeziku.

Ja se nadam da sam uspela koliko toliko da vam objasnim moju situaciju. Moje mišljenje je da će verovatno da progovori, ali kad on to bude hteo. Naravno ja opet nisam stručnjak za takve stvari, ali iz neke majčinske perspektive govorim pošto sam ja najvise sa njim.

Puno bih cenila vaše stručno mišljenje šta bi bilo najpametnije da uradim, a da ga ne forsiram na nešto što ne želi.

Hvala unapred na odgovoru.

deca 13

Odgovor logopeda: Dete od 4 godine priča samo po nešto

Poštovani,

Savetovala bih Vas da obavezno zakažete pregled kod logopeda. U četvrtoj godini bi dete trebalo da izgovara gramatički korektne rečenice i da ima vokabular nekoliko hiljada reči.
Definitivno postoji neki razlog razvojnog kašnjenja, i nikako ne treba čekati da se stanje samo promeni, jer gubite dragoceno vreme. Savetovala bih vas da odradite timsku procenu (logoped, defektolog, psiholog ili dečiji psihijatar) i da proverite sluh deteta. Posle ovakve procene možete dobiti plan stimulativnog tretmana i savete  kako i ba koji način da mu pomognete dok ste kod kuće.

Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

4 godine priča samo po nešto
Dete od 4 godine priča samo po nešto

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button