fbpx
Logoped

Dete izgovara samo jedan slog umesto celu reč

Dete je staro više od tri godine i izgovara samo jedan slog umesto celu reč, a Marija Ranisav je dala odgovor na ovo pitanje.

Pitanje:

Poštovana,

Dete je staro 3 godine i 3 meseca. Sada izgovara samo dva slova od reči. Na primer, mama je “ma”, tata je “ta”, baka je “ba”, stiko je “ki”. Sva slova pojedinačno izgovara. Koja bi dijagnoza mogla da bude?

Hvala unapred.

logoped

Odgovor logopeda – Dete izgovara samo jedan slog reči

Poštovana Ljubice,

Skraćivanje slogova u reči je karakteristično za fazu progovaranje i uobičajeno je kod velikog broja dece. Ali ako se takav obrazac govora zadržava kod deteta može ukazivati na slabu auditivnu pažnu, problem u usvajanju ritma govora, slavu oralnu motoriku ili slab razvoj morfo-sintaksičkih sposobnosti koji je bitan za usvajanje gramatičkih pravila, flektivnih nastavaka u rečima  i građenja rečenice.

Savetovala bih vas da zakažete procenu govora kod logopeda koji će proceniti njen trenutno razvoj govora i dato vam konkretne savete u vezi daljih pregleda, otpočinjanja tretmana i načina na koji je možete stimulisati kod kuće.

Srdačan pozdrav,  Dete izgovara samo jedan slog umesto celu reč

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button