fbpx
Logoped

Dete ne govori i izbegava kontakt očima

Dete ne govori i izbegava kontakt očima

Poštovana,

Dečak ima dve godine i gotovo uopšte ne govori, ali često brblja na svom jeziku. Nije zainteresovan za bilo kakvu komunikaciju i povremeno izbegava i kontakt očima. On je inače veselo i aktivno dete, ume dugo da se igra, voli da se mazi i prihvata igru ako mu se pridruži drugo dete. Kako postupati prema njemu, kako mu pomoći da progovori?

Hvala najlepše na odgovoru!

Srdačan pozdrav,
Marija

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

ODGOVOR LOGOPEDA

Poštovana Marija,

Sve je više dece sa sličnim ponašanjem i kašnjenjem u govoru.  Svakako da je trebalo da ima već razvijenu svest o onome što ga okruzuje i da predmete i osobe oko sebe imenuje. Znači 50 do 100 reči minimum. Dodatno je problem što ne obraća pažnju na onog ko mu se obraća i nema kontakt pogledom koji je jako bitan da bi dete videlo i facijalnu ekspresiju onoga ko priča i način na koji to radi. To dodatno pomaže u razvoju govora, tako da se deci uvek treba obraćati na način da nas mogu videti. Stoga ga stavite u krilo okrenuti prema njemu da vas posmatra dok govorite. U početku se igrajte glasom, ispevavajte vokale, menjajte visinu i jačinu onoga što govorite… Imenujte delove lica i sa njegovim prstićem dodirujte svoje pa njegovo oko npr. pa onda i ostale delove lica i tela.

Takođe se igrajte ispred ogledala da bi mogao da doživi sebe u prostoru vizuelnim putem, i da se posmatra dok nešto radi. Tako ćete se fokusirati i na lice i probajte da vas imitira dok vi nešto radite pa potom da sebe vidi dok to isto radi. Svaki pokušaj se nagrađuje rečima i dodirom, da bi dete bilo motivisano da nastavi sa datom radnjom.

I svakako ostaje kao savet da proverite detetov sluh, jer je bitno da to isključimo kao mogići uzrok usporenog govorno-jezičkog razvoja.

Pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

{loadmodule mod_custom,Logoped modul}

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Save

Save

Midas

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button