fbpx
Logoped

Dete slabo priča

Govor logopedDete slabo priča

Poštovana,

Moj sin će 18. oktobra napuniti 3 godine i jako slabo priča. Priča osnovne reči i sklapa proste rečenice, inače je potpuno razuman i poslušan. U januaru sam ga vodila na Institut u Jovanovoj i tamo su konstatovali da je sa njim sve u redu, osim što mu razvoj govora ne odgovara uzrastu i preporučili tretmane. Išli smo na svega nekoliko jer je dečak to jasno odbijao i bilo je mučno. U međuvremenu smo se preselili u London i sada posle dva meseca počinje da koristi engleske reči (čini mi se da kaže ono što mu je lakše). Ali i to je oskudno. Pošto sam ja sa njim po ceo dan, trudim se da ga stimulišem ali nisam zadovoljna napretkom iako ga ima iz meseca u mesec. Koje je ve mišljenje uopšte po pitanju govora i da li treba da ide u vrtić?

Srdačno, Verica

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

ODGOVOR LOGOPEDA

Poštovana Verice,

Na Institutu su vam dijagnostikovali usporen govornojezički razvoj. Zato vam je i savetovan tretman. Nažalost Vaše dete je imalo malo težu adaptaciju na rad sa terapeutom, ali mislim da ste trebali da nastavite sa odlascima. Rani tretmani daju bolje rezultate i pre se detetu pomogne. Vama dodatno komplikuje situaciju to što ste se preselili, te je dete sada u bilingvalnoj sredini. Deci koja nisu usvojila maternji jezik se ne preporučuje stimulacija stranim jezikom. Gramatička pravila su drugačija, pojmovi koji treba da se imenuju sada imaju dva naziva (srpski i engleski). Takođe i glasovi ova dva jezika nisu potpuno jednaka, i ne izgovaraju se na isti način.

Ali, pošto ste pomenuli da se vidi napredak u govorno-jezičkom razvoju, nastavite da radite sa njim postepeno uvodeći nove gramatičke kategorije. Učite imenovanje predmeta i ljudi koji vas okružuju. Uvodite priloge, predloge, zameniceImenujte sve sto vidite i radite i što više pričajte sa njim, kako bi bogatio svoj rečnik. A ako planirate da ostajete u Londonu, svakako morate da ga upišete u vrtić gde će biti među svojim vršnjacima koji će uticati na njega ne samo po pitanju govora, već i socijalizacije i emocionalnog razvoja.

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

{loadmodule mod_custom,Logoped modul}

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Save

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button