fbpx
Advokat

Istopolni brak i starateljstvo nad detetom

Čitateljka se obratila advokatu, kako bi joj razrešila dilemu vezano za istopolni brak i starateljstvo nad detetom svoje partnerke.

Pitanje:

Poštovanje. Potreban mi je savet za sledecu situaciju. Ja sam u ljubavnoj vezi sa ženom koja ima muža i dete. Dete ima 4 godine. U Srbiji nisu priznati istopolni brakovi. Zanima me, kada bi se ona razvela, jer ima mnogo problema u braku, da li dete pripada majci ili ocu. Da li bi, ako bi se saznalo za našu vezu to uticalo na dete, odnosno da li bi dete pripalo ocu? Ili ako odemo van Srbije da se venčamo, da li bi dete pripalo meni i majci, ako zivimo u Srbiju?

Jelena

Pitajte advokata
Istopolni brak i starateljstvo nad detetom

Odgovor advokata: Istopolni brak i starateljstvo nad detetom

Poštovanje,

Kada su u pitanju ovako mala deca, a brak se razvodi, sud favorizuje majku ali nije nemoguće da ocu bude povereno dete na staranje. To najviše zavisi od mišljenja Centra za socijalni rad sa kim bi detetu bili bolji uslovi za odrastanje.

Sud ne obraća mnogo pažnju na to za šta se roditelji medjusobno optužuju, osim kada je u pitanju nasilje u porodici, zato sto će se brak svakako razvesti ali obraća pažnju na to sta je u najboljem interesu deteta i to prevshodno kakav roditelji imaju odnos sa detetom. Samo pominjanje njenog supruga pred sudom da je ona u vezi sa ženom nije od uticaja na odluku o starateljstvu, osim ako se ne dokaže da to negativno utiče na dete. Negativan uticaj može da se dokazuje psihološkim veštačenjem deteta i roditelja i to samo ukoliko se smatra neophodnim jer sud vodi računa o tome da se dete ne izlaže bez potrebe ničemu što nije neophodno.

Ukoliko se vas dve venčate van Srbije to ne proizvodi pravno dejstvo u Srbiji, dok god se istopolni brakovi ne priznaju kod nas, tako da se ovde smatra da niste venčane i ne menja ništa po pitanju vršenja roditeljskog prava nad detetom. Ukoliko imate dodatna pitanja stojim na raspolaganju. 

Srdačno,

Istopolni brak i starateljstvo nad detetom
Istopolni brak i starateljstvo nad detetom

Advokat Jovana Obradović

Jovani Obradović pitanja vezana za parnice iz porodičnih odnosa i maloletničkih prestupa možete postaviti i putem mejla: advokat@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanje advokatu možete pročitati OVDE

Photo by EKATERINA BOLOVTSOVA from Pexels

Midas

Jovana M. Obradović

Advokat Jovana M. Obradović je diplomirala na Pravnom fakiltetu univerziteta u Beogradu te nakon obavljenog pripravničkog staža u advokatskoj kancelariji, položenog pravosudnog i advokatskog ispita upisana u Advokatsku komoru Beograda. Samostalno se bavi advokaturom u svojoj advokatskoj kancelariji, pretežno parničnim i krivičnim postupcima. Poseduje sertifikat za zasupanje maloletnih lica u krivičnim postupcima.
Back to top button