fbpx
Ishrana deteta

Uvođenje čvrste hrane

Uvođenje čvrste hrane je pravi izazov za roditelje. Možete uvesti čvrstu hranu u bilo koje vreme između navršenih 4 i 6 meseci starosti (mada je preporuka sačekati 6. mesec) ako je vaša beba spremna. Do tada, majčino ili adaptirano mleko osigurava da je beba unela sve potrebne namirnice. To je ujedno i jedina hrana koju dete treba da jede do tog urasta. Bebin digestivni trakt nije spreman za čvrstu hranu pre ovog perioda.

Kada uvesti čvrstu hranu bebi?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da deca budu dojena isključivo i najmanje šest meseci – iako će kod neke dece uvođenje čvrste hrane početi ranije. Ali da se dojenje nastavi kao dopuna ishrani i tokom druge godine po mogućstvu.

Kada je beba spremna da počne da jede

Vaša beba daje jasne znake kada je spremna da sa mleka pređe i na drugu hranu. Neki od znakova da je spremna su:

  • U stanju je da samostalno drži glavu potpuno stabilno;
  • Nema više refleks pljuvanja hrane (beba ne gura nesvesno hranu jezikom napolje);
  • Mora da bude u stanju da sedi stabilno jer je neophodno da sedi bar pod uglom od 60s stepeni u stolici za hranjenje ili kolicima;
  • Treba da počne da pokušava da žvaće (zubi i jezik su deo organa za varenje i moraju da se sinhronizuju sa organima za varenje, za početak treba da ume da guta);
  • Udvostručila je težinu koju je imala na rođenju (većina beba je spremna da jede čvrstu hranu kada udvostruči težinu sa rođenja, a ima NAJMANJE 4 meseca);
  • Ima povećan apetit (ako pored 8-10 obroka dnevno beba izgleda gladno, često se budi i negoduje);
  • Reaguje na vašu hranu tako što vas posmatra i otvara usta kada prinosite hranu svojim ustima.

Šta je najbolja prva hrana za bebu?

Nekada su naše mame i bake prvo deci davale voće, onda se godinama forsiralo da prva hrana budu žitarice, a danas je preporuka da to bude povrće. Zapravo, nema medicinskih dokaza ni za jednu od ovih teorija da je najbolja.
Teorija da beba ne treba prvo da jedu voće da se ne navikava na sladak ukus nema osnova, upravo iz razloga što je majčino mleko, a i mlečna formula slatkog ukusa. Ono će bebi biti poznato, a na ukus povrća se navikava.
Dobar izbor za bebinu prvu hranu su: jabuka, šargarepa, pirinač, krompir, tikvice i kruška.

U koje vreme dati bebi obrok čvrste hrane?

Najbolje je da sa hranjenjem počnete u pre podnevnim časovima, a najkasnije do 14-15 časova. Razlog ovome je eventualna alergijska reakcija koja može da se ispolji nekoliko sati nakon obroka.
Nemojte bebi prvo davati ujutru da jede, jer tada treba da dobije mlečni obrok nakon noći.

uvodjenje cvrste hrane

Kako i kada dati prvi nemlečni obrok bebi?

Odaberite vreme između obroka, kada beba nije previše gladna. Na primer, sat vremena nakon prethodnog podoja ili mlečne formule. Ili pak, nakon što ste joj dali malo da sisa ili popije mleka. Neko savetuje i da se bebi da hrana nakon punog obroka, ali dosta beba tada odbija hranu i iz razloga što je potpuno sita, a jela je upravo nešto što joj je lakše.
Dajte bebi kašičicu ili dve pirea od povrća ili voća. Ako spremate prvo žitarice razredite ih sa svojim mlekom ili formulom da napravite polutečnu hranu.

NIKADA nemojte davati bebi žitarice na flašicu.

Za hranjenje koristite plastičnu kašičicu sa mekanim vrhom da ne biste ozledili bebine desni. Prvo uzimajte hranu na vrh kašičice.
NIKADA nemojte davati bebi žitarice na flašicu.
Nemojte pokušavati da date bebi hranu u vreme kada izgleda umorno i nervozno. U početku će beba jeste jednu do dve kašike, pa će se vremenom količina povećavati dok ne stigne do punog obroka. Žitarice možete praviti sve gušće, dok ne bude kompaktna masa. Ako beba ne pokaže znake alergije možete ih u nekom trenutku prebaciti na večernji obrok. Uslov su da je počela da jede veću količinu i da je prošlo najmanje tri dana od uvođenja žitarice, a nema znakova alergije.

Nakon obroka uvek ponudite bebi da sisa ili spremite adaptirano mleko. Ovo radite posle svakog obroka i dok beba ne počne da odbija da sisa posle obroka. NIKADA nemojte bebi davati vodu za vreme ili odmah nakon obroka.

Pročitajte više – Voda u bebinoj ishrani

Kako ćete znati da je beba dovoljno jela?

Količina hrane koju beba pojede će se razlikovati od obroka do obroka, neke namirnice će u početku želeti da jede u većoj količini, neke izbegavati, kada se uz to doda nervoza oko nicanja zubića, neraspoloženje, interesovanje za stvari iz okruženja i pospanost, nekada će vam delovati naporno. Ako beba okreće glavu na drugu stranu, gura jezikom kašičicu ili pljuje hranu, znači da je jela dovoljno.
ZAPAMTITE: Nekada će vam obroci izgledati kako potpuni fijasko. Ipak, to nije razlog da brinete kako dete ne jede, da ga animirate uz igračke, crtane i slično. Glavna bebina hrana u prvoj godini je mleko, bilo majčino ili adaptirano. Sve što preko toga pojede je odlično, ali je mleko čak i kada bude dosta jelo uvek dopuna i dovoljno ako odbije hranu. Nema razloga da unosite nervozu u odnos tokom ishrane bebe. Hranjenje bebi treba da bude prijatno, a ne da ima otpor zbog vaše reakcije. Sutra probajte ponovo.

Da li bebi treba davati mleko i kada počne da jede više obroka čvrste hrane?

Obavezno. Majčino ili adaptirano mleko je glavna hrana za bebu tokom prve godine. Ovo mleko bebi pruža važne vitamine, gvožđe i proteine u obliku koji se lako vari. Tek sa navršene dve godine je u redu da dete ne konzumira majčino ili adaptirano mleko bez uticaja na imunitet i krvnu sliku.
Kravlje mleko nije dobra hrana za bebu pre prvog rođendana.
Pročitajte više – Uvođenje kravljeg mleka u bebinu ishranu

Kako se uvode nove namirnice u bebinu ishranu?

Namirnice se uvode postepeno. Svaki treći dan možete uvesti novu namirnicu, prvo po manju količinu uz već uvedene namirnice. Alergijska reakcija se manifestuje u vidu osipa, često oko usana, proliva, povraćanja, oticanja lica i teškog disanja. Ako postoji porodična istorija alergija, čekajte i sedam dana na uvođenje nove namirnice. Uvođenje jajeta u bebinu ishranu je specifično i o tome kako se uvodi pročitajte ovde.
Treba vremena da se beba navikne na širok spektar hrane, kao i na različite teksture. Prvo treba dati polu-tečnu hranu, zatim kašu, pa hranu u komadićima.
Uvek odvadite količinu hrane koju nameravate da beba pojede, a ako ne pojede moraćete ostatke da bacite. Ta hrana koja je pomešana sa pljuvačkom ne sme da se ostavi za sutra jer će se i u frižideru razviti bakterije iz usta. Ovo je posebno važno ako hranite bebu gotovom kašom iz teglice. Uvek odvadite u činiju količinu koju ćete davati bebi.
Pročitajte i koje namirnice dete ne bi trebalo da jede u prvoj godini:
Izbegavanje opasne hrane za dete
Spisak namirnica nakon prvog rođendana

Bebina stolica nakon uvođenja čvrste hrane

Tek nakon uvođenja čvrste hrane, stolica bebe više neće biti tečna. Tada ćete moći da pratite i kada beba ima proliv, a stolica će se menjati u zavisnosti od hrane koju jede.
Problem sa kojim se može desiti da se sretnete je zatvor. Ako beba jede namirnice kao što su pirinač, jabuka i banana one mogu da izazovu zatvor, pa je dobro da se kombinuju sa bundevom, šljivom i kukuruzom zbog balansa i normalne stolice.
U ovo vreme bi bilo dobro da nudite svakodnevno bebi vodu između obroka jer ona može da pomogne i kod zatvora.

Koliko puta dnevno beba treba da jede čvrstu hranu? uvođenje cvrste hrane

Do 6. meseca, dovoljno je da beba ima jedan nemlečni obrok. Nakon toga između 6. i 7. meseca dva obroka, dok mi sa oko 8 meseca trebalo da ima obrok čvrste hrane tri puta dnevno.
Uobičajeno je da beba sa navršenih 8 meseci, osim mleka u toku dana jede još i: žitarice, voće i obrok povrća sa mesom (žumancetom ili ribom). Beba može da počne da jede i mlečne proizvode nakon navršenih 6 meseci.

Oprema za pravljenje bebine hrane i hranjenje

Dobro je da imate stolicu za hranjenje bebe iz praktičnih razloga. Za hranjenje je dovoljna jedna posuda i plastična kašičica sa mekanim vrhom. Možda ćete želeti da držite mušemu na podu, kada beba počne da baca i pljuje hranu na sve strane. Čaša sa piskom za davanje vode bebi.
Za pripremu ćete možda izdvojiti novac za aparat za pripremu bebine hrane koji je kuva i blendira. U iste svrhe možete koristiti i aparat za kuvanje na pari ili malu šerpu sa poklopcem (kuvajte uz minimalno vode da vitamini ne bi ostali u vodi). Pire ćete najlakše napraviti u seckalici, blenderu ili uz pomoć štapnog miksera, mada i pasiranje viljuškom može da posluži.
Ukoliko želite da zamrzavate hranu, nabavite odgovarajuće posude.

Pročitajte još:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker