Uobročavanje bebe je tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje, iako se zna da je uspešno uobročavanje bebe dobro ne samo zbog nje, nego i zbog cele porodice jer se sa “uobročenom bebom” mogu lakše organizovati i planirati aktivnosti u i van kuće.
Uobročavanje bebe je postupak kojim se postepeno mlečni obroci (podoji) zamenjuju sa kašastim–nemlečnim obrocima.
Svakako do prve godine života mleko (majčino ili adaptirano) mora ostati glavna namirnica u ishrani deteta.
Oko šestog meseca odojče treba da ima 2-4 dodatna obroka dnevno (osim mleka), a oko 7. meseca 4-6 obroka, plus dojenje ili adaptirana formula (u obroke se računa i užina, a u mleko odnosno mlečni obrok i mlačna kaša sa žitaricama). Na kraju prve godine dete treba da koristi hranu kao i odrasli raspoređenu u 5 obroka: 2 obroka sa porodicom, jedan obrok mlečne kaše obogaćene žitaricama i 2 užine.
Samostalnim obrokom čvrste hrane se smatra 6-8 kašičica kaše koje nakon jela ne zahtevaju dodatni neposredni unos mleka.
Na samom početku, davanje čvrste hrane ( najčešće je to instant mlečne kaše) je vezano za vreme podoja, tako da se bebi prve kašice nude u vreme kad bi otprilike trebala da sisa. Tako se formira ručak. Kako beba sve više raste, vremenom se javlja potreba za formiranjem večere, jer beba počinje češće noću da se budi. Ona se onda obično daje oko pola sata do sat vremena pre večernjeg kupanja i podoja. Postepeno se oko sedmog i osmog meseca uvode još popodnevna i prepodnevna voćna užina koje mogu ali i ne moraju biti pripremljena sa žitaricama. Doručak se nešto kasnije.
Najbolje je da pratite ritam svoje bebe i da je nadasve hranite svojom ljubavlju i svakodnevnim strpljenjem.
(deo teksta iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte)
Kuvarski dnevnik bebe Marte
Uobročavanje bebe
Knjiga „Kuvarski dnevnik bebe Marte” dr msr med. Marije Mandić, predstavlja priručnik o uvođenju nemlečne dohrane kod odojčadi, njihovom postupnom uobročavanju i ishrani bebe od prvog zalogaja do godinu dana. Ovo je prvi kuvar za bebe na našim prostorima koji je, jednim svojim delom, pisan u obliku dnevnika. U Dnevniku je prikazana ishrana bebe u obliku dnevnih menija koje je beba Marta, inače treće dete autorke, dobijala svakodnevno od svog prvog zalogaja do godinu dana (kad i kako je uvedena koja namirnica, prikazan je svaki obrok, svaki dan, dan za danom).
Za svaki dan, pored dnevnog menija, postoji i mamin komentar koji prati Martinu reakciju na hranu i mamine nedoumice koje kasnije nađu svoj put kao i kod svake mame u ovoj fazi života njenog čeda. Praktični saveti iz knjige će čitateljima biti od ogromne koristi, a beba će uživati u svim zdravim i finim obrocima koji se spreme za nju.
Knjiga sadrži 160 strana, pisana je latinicom, prvo izdanje je izašlo u novembru 2013. god, a osmo avgust 2017. Do sada je otišla u 31 zemalju sveta na 4 kontinenta.
Roditelji se suočavaju sa brojnim izazovima kada je pubertet u pitanju. Jedan od njih je i kako motivisati tinejdžera da ne odustane na putu do ostvarenja svojih ciljeva. Svaki roditelj želi da njegovo dete ostane motivisano da koristi prilike, radi uzbudljive stvari, uči i napreduje u ostvarenju svojih želja i ciljeva. Međutim, dobar deo tinejdžera…
Ako nešto svi volimo tokom zimskih meseci, to je miris cimeta i đumbira. Novogodišnji medenjaci su rado viđeni u svim domovima, a možete ih praviti u najrazličitijim oblicima i sa različitim glazurama ili bez njih. Ovo je recept za osnovnu smesu, oblike ćete praviti u zavisnosti od toga kakve kalupe imate. Navešćemo i dve vrste…
Bilo bi lepo kada bi hrana mogla da vas zaštiti od svih mogućih virusa i bolesti, ali to nažalost nije slučaj. Čarobna hrana ne postoji, ali može vam pomoći za jači imuni sistem. Međutim, moraćemo da vas razočaramo, ali to nije brza hrana. U sezoni virusa, najbolje bi bilo da se što više hranite kod…
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Uvek treba imati u vidu da ih pubertet čini opreznijim, više se plaše neuspeha. Nisu više samouvereni kao što su bili par godina ranije. Ovo je veoma osetljiv period, a često ni sami nisu sigurni šta je to što oni žele.
U sezoni virusa, najbolje bi bilo da se što više hranite kod kuće i izbegavate mesta gde osobe koje donose ili pakuju hranu dodiruju i novac. Neke osnovne stvari uvek možete da spremite kod kuće.
Bikovi koji su godinama gradili nešto "ispod radara" mogu konačno videti rezultate. Finansijska sigurnost dolazi kroz pametno planiranje, dugoročne projekte i realna očekivanja.
Oni su često filozofi u duši, ali sa praktičnim pristupom stvarnosti. Njihov put je da uče druge kroz iskustvo, da putuju, istražuju i proširuju granice kako sopstvene tako i tuđe.
Fiziološka žutica jе stanjе kojе izaziva žućkastu prеbojеnost kožе i bеonjača. Ako pritisnеtе prstom kod nosa ili grudi novorođenčeta, možеtе da viditе ovaj žuti trag. Ako vaša bеba ima tamniju kožu, možеtе vidеti žutilo u bеonjačama ili na desnima.
Uvođenje čvrste hrane je pravi izazov za roditelje. Možete uvesti čvrstu hranu u bilo koje vreme između navršenih 4 i 6 meseci starosti (mada je preporuka sačekati 6. mesec) ako je vaša beba spremna.
Prejak mlaz koji je posledica prevelike količine mleka stiže do bebinog grla brže nego što ona može da proguta. Beba se zato davi i postaje nemirna. Obično postaje opuštenija kako podoj odmiče jer masnije mleko usporava protok, tj. jačinu mlaza.
Nekada će beba tokom noći hrkati, coktati ali i tako tiho disati, da je apsolutno ne čujete. San novorođenčeta se sastoji iz različitih ciklusa, od brzog progresivnog disanja, koje je duboko, do sporijeg i plićeg.