fbpx
Dojenje

Prestanak dojenja

Šta znači da je beba odbijena od dojke?

Uz prestanak dojenja i dobijanje sve hrane iz drugih izvora osim grudi, možemo reći da je beba odbijena od dojke. Ovaj pojam se ne koristi za bebe koje koriste flašicu, već baš za bebe koje prestanu u potpunosti sa dojenjem.

Prestanak, kada je na posticaj majke, obično zahteva puno strpljenja i može da potraje zavisno od uzrasta bebe ili deteta, te koliko dobro i koliko brzo se dete prilagođava. Iskustvo je drugačije za svakoga. Prestanak dojenja je zbogom koje se teško kaže – emocionalno, ponekad bolno, ali nekad i oslobađajuće u isto vreme.

Ali prestanak dojenja ne treba da bude signal kraja intimnosti između vas i vašeg deteta. To samo znači da ćete morati da zamenite dojenje sa drugom hranom i negovanjem bliskosti i aktivnosti. Ako ste često dojili svoje dete zarad udobnosti, pronađite druge načine kako bi se osećalo bolje. Umesto toga pročitajte knjigu, pevajte pesmu zajedno ili se igrajte napolju.

Kada bi trebalo da bude prestanak dojenja?

Vi ste najbolji sudija za procenu kada je pravo vreme za vaše dete i ne morate da postavite rok, osim ako ste i vi i vaše dete spremni za to.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke doje svoju decu najmanje dve godine ili i dalje ukoliko to mami i dedetu odgovara. Uprkos tome šta vam prijatelji, bližnji, pa čak i potpuni stranci mogu reći, ne postoji pravo ili pogrešno vreme za dete i prestanak dojenja. Vi određujete kada je pravo vreme za to.

Kako započeti prestanak dojenja?

Učinite to polako, bez obzira na uzrast svog deteta. Savetuju se da ne uskraćujete naglo svoje grudi detetu, što može da bude traumatično. Odlazak za vikend daleko od bebe ili deteta sa mužem, na primer, nije dobar način da se okonča period dojenja.

Pokušajte ove metode, umesto toga:

Preskočite jedan obrok

Preskočite podoj i ispratite šta se događa. Ponudite umesto toga čašu ili trening flašicu. Kao zamenu možete da koristite svoje mleko koje ste izmlazali pumpicom ili adaptirano mleko (ako vaše dete ima manje od godinu dana). Ako smanjite broj podoja jedan po jedan, tokom razdoblja od nekoliko nedelja vaše dete će imati vremena da se prilagodi promenama. Količina mleka u vašim grudima takođe će se smanjiti, bez stvaranja mastitisa (zapaljenja dojke).

Skratite vreme podoja

Započnite da smanjujete dužinu vremena koje dete zapravo provodi na grudima. Ako obično sisa po pet minuta, pokušajte po tri. Zavisno od njegovog uzrasta, nakon podoja ponudite obrok čvrste hrane. Podoj pred spavanje može da bude teži za prestanak i on se uglavnom ukida poslednji.

Odložite podoj ili odvratite dete od dojke

Pokušajte sa odlaganjem podoja, ako dojite samo nekoliko puta na dan. Ova metoda radi dobro ako je dete starije pa može da razume razlog. Ako vaše dete pita za grudi, odvrati ćete ga tako što ćete mu reći da ćete ga podojiti posle. Umesto podoja u ranim večernjim satima, možete mu reći da sačeka do spavanja.

Promenite rutinu

Ako postoji neko mesto gde uobičajeno imate podoje, probajte da ga zaobilazite i time ne asocirate dete na isto. Promenite i svoju odeću tako da dojka više ne bude lako pristupačna. Uvedite možda masažu kao novi dodatak svoju rutinu. 

Šta učiniti kada odbijanje od dojke postane borba?

Ako ste pokušali sve kako bi odradili prestanak dojenja i nijedan metod nije uspešan, možda vreme nije još pravo. Da li ste se nedavno vratili na posao? Vaše dete se možda još uvek prilagođava na ovaj novi događaj. Da li je dete bilo bolesno? Često deca koja se ne osećaju dobro hoće da sisaju češće – u stvari, dojenje može da bude u najboljem interesu bolesnog deteta. Da li vaše domaćinstvo prolazi kroz velike promene u životu, kao što su preseljenje ili razvod?

Događaji poput ovih će takođe otežati odvikavanje. Čak i prolazak kroz novi razvojni stadijum može da učini teškim taj pokušaj.

Pokušajte ponovno za nekih mesec dana. Pre ili kasnije to će se dogoditi.

Milena Kostić, savetnica za dojenje

Mileni pitanja možete postaviti na: dojenje@demetra.rs

Midas

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button