Pita sa malinama i pudingom
Pita sa šumskim voćem ili višnjama uvek nekako ispadne kisela i retko je sočna, a kompaktna. Pita sa malinama i pudingom je baš idealan spoj svega.

Moram priznati da nisam neki ljubitelj klasičnih slatkih pita sa gotovim korama. Posebno ako nije obična pita sa jabukama. Pita sa šumskim voćem ili višnjama uvek nekako ispadne kisela i retko je sočna, a kompaktna. Pita sa malinama i pudingom je baš idealan spoj svega.
U ovom tekstu
Pita sa pudingom i malinama ili višnjama
Recept nije najjednostavniji, trebaće vam malo više sudova i više od par minuta vremena za pripremu. Nije komplikovan recept i nešto što može da vam „ne uspe“.

Sastojci za pitu sa malinama i pudingom
- 500 grama gotovih kora za pitu
- 2 jajeta
- 15 kašika šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 100 grama griza
- 1 prašak za pecivo
- 500 ml mleka
- 1 puding od vanile ili slatke pavlake
- oko 300 g malina ili višanja
* trebaće vam i šećer u prahu za posipanje kada pita bude gotova

Kako se pravi pita sa malinama i pudingom?
Fil za pitu
Staviti 500 ml mleka da se greje i skuvati uobičajeno puding po uputstvu sa kesice uz dodatak 9 kašika šećera. Ostaviti ga da se prohadi uz povremeno mešanje.
Drugi fil napraviti tako što umutite prvo 2 belanceta mikserom dok ne dobijete beli sneg, potom dodajte 6 kašika šećera i uz stalno mućenje žumanca, ulje, jogurt i na kraju griz i prašak za pecivo. Ovaj fil će vam služiti za premazivanje kora.
Prebrojte koliko kora ima u pakovanju, obično tanjih bude 16-20. Podelite tako da svaki rolat ima oko 4 kore, pa tako i fil planirajte.

Priprema pite
U pleh od rerne stavite papir za pečenje (ili podmažite pleh sa malo ulja).
Stavite jednu koru na radnu površinu, na nju sipajte 2 do 3 kašike fila pa ih razmažite. Preko stavite narednu i tako sve 4. Preko poslednje stavite celom dužinom deo pudinga, a preko njega rasporedite višnje ili maline.
* Važno je da voće prethodno ocedite i ako je previše vlažno dodate kašiku griza.
Ovaj postupak ponavljajte dok imate kore i materijal. Na kraju će ostati nekoliko kašika kojima ćete premazati kore u plehu odozgo. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Pečenu pita isecite na komade kada se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Postupak pripreme sa višnjama umesto malina je potpuno isti. Jedina je razlika što ćete višnje sigurno morati dobro da ocedite pre dodavanja na kore.
Fotografije: Instagram/@mrspetkovic
Objavljen: 3. septembra 2020. godine, ažuriran: 25. jun 2025. godine
Još recepata:
- Tradicionalna američka pita sa jabukama
- Kolač sa šljivama i grizom – knedle sa šljivama u plehu
- Kolač sa makom i čokoladom