Jedni od onih jednostavnih recepata za poslasticu koja će vam dobro doći uz kafu su i ovi keksići sa komadićima čokolade. Postoji više verzija, a jedna od njih je i ova s tim da imajte na umu da je ovakav keks uvek podložan promenama i prilagođavanju recepta po vašoj meri.
Navikli smo da u kući uvek imamo neki keks. Tačnije, ja sam ta koja je zavisna da ima keks uz jutarnju kafu. Sve ove vrste „cookies“-a koje pravim nisu baš najzdravija varijanta jer dodajem i šećer, obično brašno, ali su ukusniji, svakako kvalitetniji i bez aditiva u odnosu na kupovne.
Važno je da naglasim da se definitvno vrlo lako prave, a nema tu ni neke mudrosti oko veštine. Oni nikada vizuelno neće izgledati idealno, kako god da ih oblikujete, ali ukus je ono što ih čini posebnim.
Najčešće pravim i jedemo ove klasične „kukize“ sa čokoladom, a ovaj recept sam pronašla i probala upravo da malo promenimo.
Sastojci za keks sa čokoladom
125 g maslaca
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
180 g brašna
2 šoljice lešnika
100 g crne čokolade
Kako se prave keksići sa komadićima čokolade?
Umutite puter, šećer, vanilin šećer i jaje. U to dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmešajte. Dodajte iseckane lešnike i čokoladu seckanu na sitne kockice, pažljivo promešajte, pa vadite kašičicom u pleh obložen papirom za pečenje ili na podmazan pleh.
Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
Savet plus
· Prema originalnom receptu ide i jedna kora od pomorandže, ali ja to nisam dodavala, jer ne volimo tvrdi keks sa tom aromom.
Ako umesto obične crne čokolade uspete da nađete kružiće od čokolade, kao mini mini novčiće, oni će idealno izgledati i ostati kompaktni u keksu, kao da je kupljen gotov. Ovu čokoladu u kružićima najčešće sam nalazila u Lidlu i tamo nema razlike u ceni ako kupite tako 100 g ili kupujete tamnu klasičnu. Inače se na nekim mestima ovakva čokolada značajno razlikuje kada je cena u pitanju.
** Za čokoladnu verziju možete zameniti 180 g brašna sa 150 g brašna + 30 g kakaoa. Meni se u toj opciji više sviđa ukus i struktura originalnih kukiza, čiji recept možete pročitati ovde: Cookies
Objavljen: 20. decembar 2020. godine, ažuriran: 6. jul 2024. godine
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.