Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.
500 grama pasulja (najbolje tetovac, ali može i običan beli, gradištanac)
500 grama crnog luka ili praziluka
300 ml ulja (ili svinjske masti, ako ne pravite posnu verziju)
3 lovorova lista
kašika aleve paprike,
kašičica bibera,
so po ukusu.
Ukoliko želite, možete dodati malo čili paprike ili mešavinu meksičkih začina kako bi poboljšali ukus. U tom slučaju srazmerno smanjite količinu bibera i aleve paprike, pa probajte pre nego što ubacite u rernu.
Potopite pasulj veče pre, kako bi bio zdraviji i brže se skuvao. Sutradan ga kuvajte u vodi tako što ćete prvu vodu posle 15 minuta ključanja baciti, pa sipati novu vodu. U novoj vodi kuvajte dok zrna pasulja ne postanu meka, na ivici da počnu da se raspadaju. U vodu u kojoj se kuva odmah dodajte lovorov list.
U tiganj sipajte ulje ili mast i zagrejte, dodajte praziluk isečen na kolutove ili crni luk presečen po sredini, pa onda sečen na tanke, tanke kriške. Ovako će pasulj biti ukusniji nego da sečete luk na sitne kockice. Propržite da se luk ustaklasti.
Nakon toga uzmite posudu za rernu. Prospite vodu iz pasulja tako da je ostane da samo blago prekriva pasulj, nemojte potpuno cediti. Dodajte biber, so i alevu papriku.
U posudu sipajte red ulja sa lukom, red pasulja, pa na kraju sve sjedinite blago i proverite da li je dovoljno slano. Ako je potrebno dodajte još soli i pecite u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni kako bi se lepo zapekao. Ako dodajete kobasice, pečurke i slično u prebranac. Dodajte ih preko pasulja i blago utisnite, kada ga sipate u posudu.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.