Već smo objavljivali nekoliko recepata za kolače i pite sa jabukama, a ovo je prva torta i veoma se lako pravi. Torta sa jabukama i orasima je pomalo rustična i tradicionalna, moguće je da ste je nekada davno jeli kod vaših baka, ali ne sumnjamo da će vam se dopasti.
Odmah da napomenemo da je možete praviti i sa drugim orašastim plodovima umesto oraha, a da u koru ne morate stavljati orahe, ako ne želite.
Torta sa jabukama i orasima
Šta vam je potrebno za tortu sa jabukama i orasima?
6 većih jabuka
oko 150 g oraha
kašičica cimeta
8 kašika šećera
4 jajeta
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika ulja
2 dl pavlake za šlag
Kako se pravi torta sa jabukama i orasima?
Najbolje je da tortu pečete u okruglom plehu ili kalupu. Uključite rernu da se greje na 220 stepeni. Jabuke operite, oljuštite i izdubite sredinu. Poređajte jabuke u pleh obložen papirom za pečenje na koji je posuta jedna kašika šećera. Od oraha odvojte 2 supene kašike koje ćete stavljati u koru, a ostatak pomešajte sa 3 kašike šećera i malo cimeta i napunite sredinu jabuka. Ubacite u rernu da se peče 40 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu odvojte belanca od žumanceta i umutite penasto 4 belanceta sa 4 kašike šećera, zatim dodajte žumanca i polako nastavite da mešate, pa brašno, orahe i prašak za pecivo. Kada su jabuke pečene, prelijte koru preko njih i pecite još 30 minuta na 180 stepeni, takođe.
Kada izvadite tortu iz rerne, sačejte 10-ak minuta da se ohladi, pa je prevrnite na poslužavnik. Kada se potpuno ohladi, premažite je umućenom slatkom pavlakom i ostavite u firižider da se potpuno ohladi.
Servirajte je uvek hladnu. Tek kada je isečete, videćete lep presek kore i jabuka koje su utisnute u nju sa orasima u sredini.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.