Mekike: Recept za mekike koji uvek uspeva
Jedan od ukusa koji sve generacije podseća na detinjstvo svakako su mekike. Čini se da su ih poslednjih godina zamenila druga jela, nekada zdravija, ali sigurno ne ukusnija.


Jedan od ukusa koji sve generacije podseća na detinjstvo svakako su mekike. Čini se da su ih poslednjih godina zamenila druga jela, nekada zdravija, a nekad baš i ne. No, ukoliko povremeno pojedete koju mekiku, krofnu ili uštipak, neće biti smak sveta.
Sastojci za mekike sa jogurtom i kvascem:
- 500 grama brašna
- 1 svež kvasac (sa suvim kvascem vam neće testo dovoljno narastati)
- kašika šećera
- kašičica soli
- 180 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 1 jaje
- 500 do 600 ml ulja za prženje

Kako se prave mekike?

Zagrejati mleko i dodati kvasac i šećer da kvasac naraste. Zatim u brašno sipati razmućen kvasac, umućeno jaje i smlačen jogurt. Dodati i so i sve zamesiti. Ostaviti da pokriveno naraste 20-30 minuta.
Nakon toga testo izdvaditi na radnu površinu na koju ste prethodno posuli brašno. Rastanjiti na debljinu 7-8 milimetara i iseći na pravougaonike. Ako su veći, na stredini svakog zaseći rupu da ne bi pucali prilikom prženja. Ostaviti da stoje još 20-ak minuta.
Sipati u šerpu oko 600 ml ulja i zagrejati ulje minimum 5 minuta na najjače. Kada je ulje dobro ugrejano, možete ga malo smanjiti i ubacivati jednu po jednu mekiku. Mekike se, kao i krofne ubacuju tako da ona strana koja je bila na podlozi bude gore, kako bi bolje narastale. Kada jedna strana porumeni, okrenite ih na drugu stranu, a zatim vadite.
Kada je ulje dobro zagrejano, mekike neće upijati previše ulja i neće biti masne.
Možete ih služiti po želji sa sirom, kajmakom, pavlakom, džemom, kremom ili samo posute prah šećerom.
Više recepata možete pronaći na @demetra.portal
Objavljen: 5. novembra 2024. godine, ažuriran: 2. juna 2025. godine
Još recepata: