Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika
Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika umesto pečenja i ruske salate, koju mi stariji preferiramo. Naime, takvi su samo kada je u pitanju baš ovakav paprikaš sa belim mesom, dok nisu ljubitelji drugih varijacija na temu.
Sastojci za pileći paprikaš sa belim mesom:
600-700 grama pilećeg filea bez kostiju i kožice,
700-900 grama krompira,
1 veća glavica crnog luka,
1 veća ili 2 manje šargarepe,
ulje,
1/3 šoljice soka od paradajza,
1 ravna kašičica origana,
1/3 kašičice bibera (ili po ukusu),
so po ukusu,
2 kašičice brašna.
Kako se pravi pileći paprikaš sa krompirom?
Sipajte ulje na dno veće šerpe tako da bude oko 0,5 cm. Crni luk i šargarepu očistite i sitno iseckajte (uvek za to koristim seckalicu, kako bi sva deca rado jela). Stavite da se prži na zagrejanom ulju. Odmah kada krene da se prži počnite da dodajete i belo meso sečeno na komade od 4-5 centimetara. Kada završite ubacivanje piletine, malo smanjite i povremeno mešajte da piletina potpuno pobeli (da se uhvati spolja korica.
Za to vreme ljuštite krompir. Ako je piletina pobelela, nalijte vodu toliko da je prekrije do vrha. Počnite da dodajete odmah krompir sečen na četvrtine ili osmine, u zavisnosti od veličine. Trebalo bi da krompir i piletina budu približno iste veličine, kako bi se istovremeno i skuvali.
Nakon što dodate sav krompir, sipajte i sok od paradajza, so, biber, origano i nalijte sa još vode. Sipajte vode toliko da bude do pred kraj krompira, ali ne više od toga kako ne bi bio previše redak. Kuvajte oko 25-30 minuta na srednjoj temperaturi. Proverite da li su belo meso i krompir razmekšali i da li je jelo dovoljno slano.
Ako je sve gotovo, u šoljicu stavite 2 kašičice brašna. Za zdraviju verziju možete da koristite integralno ili mleveno laneno seme umesto brašna. Nalijte brašno sa malo tečnosti iz paprikaša i dobro razmutite da ne bude grudvica, pa dodajte još tečnosti da razredite. Dobijenu smesu sipajte u šerpu i polako promešajte da se krompir i meso ne raspadu. Ako želite gušće, stavite više brašna, a nemojte dodavati uopšte, ako ne želite da dobijete gustinu.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Overena saglasnost drugog roditelja često je ključan dokument koji potvrđuje da jedan roditelj ili staratelj ima dozvolu da vodi dete preko granice. Ovaj dokument je posebno važan u slučajevima razvedenih roditelja, starateljstva ili kada dete putuje sa trećom osobom.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
U nekim kulturama, crvena može imati različite konotacije koje mogu uticati na preferencije. Na primer, u nekim azijskim kulturama crvena je simbol sreće i prosperiteta, dok u drugim može biti povezana s opasnošću ili upozorenjem.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.