Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika
Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika umesto pečenja i ruske salate, koju mi stariji preferiramo. Naime, takvi su samo kada je u pitanju baš ovakav paprikaš sa belim mesom, dok nisu ljubitelji drugih varijacija na temu.
Sastojci za pileći paprikaš sa belim mesom:
600-700 grama pilećeg filea bez kostiju i kožice,
700-900 grama krompira,
1 veća glavica crnog luka,
1 veća ili 2 manje šargarepe,
ulje,
1/3 šoljice soka od paradajza,
1 ravna kašičica origana,
1/3 kašičice bibera (ili po ukusu),
so po ukusu,
2 kašičice brašna.
Kako se pravi pileći paprikaš sa krompirom?
Sipajte ulje na dno veće šerpe tako da bude oko 0,5 cm. Crni luk i šargarepu očistite i sitno iseckajte (uvek za to koristim seckalicu, kako bi sva deca rado jela). Stavite da se prži na zagrejanom ulju. Odmah kada krene da se prži počnite da dodajete i belo meso sečeno na komade od 4-5 centimetara. Kada završite ubacivanje piletine, malo smanjite i povremeno mešajte da piletina potpuno pobeli (da se uhvati spolja korica.
Za to vreme ljuštite krompir. Ako je piletina pobelela, nalijte vodu toliko da je prekrije do vrha. Počnite da dodajete odmah krompir sečen na četvrtine ili osmine, u zavisnosti od veličine. Trebalo bi da krompir i piletina budu približno iste veličine, kako bi se istovremeno i skuvali.
Nakon što dodate sav krompir, sipajte i sok od paradajza, so, biber, origano i nalijte sa još vode. Sipajte vode toliko da bude do pred kraj krompira, ali ne više od toga kako ne bi bio previše redak. Kuvajte oko 25-30 minuta na srednjoj temperaturi. Proverite da li su belo meso i krompir razmekšali i da li je jelo dovoljno slano.
Ako je sve gotovo, u šoljicu stavite 2 kašičice brašna. Za zdraviju verziju možete da koristite integralno ili mleveno laneno seme umesto brašna. Nalijte brašno sa malo tečnosti iz paprikaša i dobro razmutite da ne bude grudvica, pa dodajte još tečnosti da razredite. Dobijenu smesu sipajte u šerpu i polako promešajte da se krompir i meso ne raspadu. Ako želite gušće, stavite više brašna, a nemojte dodavati uopšte, ako ne želite da dobijete gustinu.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.