Možda niste do sada znali, ali u Italiji nije uobičajeno jesti špagete sa piletinom. Oni uopšte ne misle da to treba kombinovati, a na našim prostorima je ovo uobičajena kombinacija i ne možemo reći da nam se ne dopada.
Sastojci za špagete sa piletinom u belom sosu:
350 grama špageta
oko 250-300 grama pilećeg filea
300 ml pavlake za kuvanje
kašičica senfa
kašičica majoneza
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka ili malo belog luka u granulama
origano i bosiljak (ili mešavina začina za testeninu)
so
Kako se prave špagete sa piletinom i pavlakom?
U veliku šerpu sipajte vodu i dodajte dosta soli. Kada provri sipajte špagete da se kuvaju. Skuvajte ih al dente, oko 7 minuta. Dok se kuvaju voda i špagete, u zagrejan dublji tiganj sipajte malo maslinovog ulja i propržite na kocke iseckanu piletinu. Kada pobeli i počne da rumeni, dodajte pavlaku za kuvanje, senf, majonez i sve dobro sjedinite. Nakon toga dodajte začine. Možete začine dodavati odvojeno ili gotovu mešavinu začina. Količinu začina dodajte po ukusu.
Možete povećati količine na 500 grama špageta i ostalo povećano, kako bi balans sastojaka ostao isti. Ovo je mera za 2-3 porcije i staje lepo u veći tiganj. Ovo je važno da biste sve pomešali i sjedinili.
Kada je sos sa piletinom pripremljen, dodajte špagete iz šerpe. Mešajte ih i kutlačom dodajte vodu u kojoj su se kuvale špagete. Poklopite, ostavite minut, pa proverite da li treba dodati još malo vode. Kada ste sigurni da su špagete skuvane, a ostalo je dovoljno sočno (ne treba da pliva u vodi), nemojte više dodavati vode i servirajte.
Špagete sa piletinom i pavlakom se prave veoma jednostavno, ali često je problem u tome da nekima ispadaju previše suve i to je jedan od češćih finih detalja koji razdvajaju dobro pripremljeno jelo od neuspelog.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.