12.11.2024 08:00

Ishrana bolesnog deteta – Bolesno dete i hrana

Da li se razlikuje ishrana bolesnog deteta od zdravog i kako? Povišena telesna temperatura i uopšte bolest deteta velika je muka za roditelje između ostalog jer najčešće ne znaju šta dete sme i šta treba da jede. Takođe, deca u takvim situacijama postaju dodatno izbirljiva, a apetit im je znatno smanjen.

Ishrana bolesnog deteta i unos tečnosti

Lekari kažu kako nije strašno ako dete nekoliko dana zbog bolesti jede manje nego inače, i da mame ne treba da teraju decu da jedu na silu. Međutim, izuzetno je važno, a naročito ako ima temperaturu, da unosi dosta tečnosti, kako ne bi dehidriralo. Pod temperaturom čovekov organizam gubi više tečnosti nego obično jer se znoji, ubrzano diše i troši više energije i vode.

Najbolje je da dete koje ima temperaturu pije vodu, ali mu možete dati i neki drugi napitak koji mu je privlačniji. Vode nikad nije previše – nemojte detetu ograničavati količinu, bez obzira na to koliko je već popilo.

Deci starijoj od godinu dana ponudite topli čaj od kamilice ili nane sa limunom i medom i kompot od sezonskog voća.

Ukoliko dete povraća, trebalo bi da pije po nekoliko kašičica vode svakih desetak minuta. 

Ishrana bolesnog deteta sa temperaturom

Što se hrane tiče, najvažnije je da se ona lako vari, tj. da nije teška hrana. To dakle ne bi trebalo da bude visokoenergetska hrana koja stvara dosta toplote, već pre svega ugljeni hidrati. Spremite detetu krompir, pirinač ili testeninu. Izbegavajte masnu hranu, tako da i jela spremajte sa vrlo malo masti i ulja, najbolje maslinovog.

Detetu ponudite voće i voćne sokove, kao i mleko. Posebno su važni mlečni proizvodi kao što je jogurt čija je uloga da očuva zdravu crevnu floru.

Kao glavno jelo detetu spremite bareno povrće, blagu supu ili čorbu i malo barenog mesa, najbolje piletinu ili junetinu/teletinu. Posebno obratite pažnju da se među namirnicama uvek nađe dosta onih koje su bogate vitaminom C – brokoli, paprika, jabuka, i slično. 

Količina i učestalost obroka tokom bolesti

Važno je i da dete ne preoptereti stomak, jer će se onda usporiti varenje. Dajte mu male porcije svakih 2-3 sata, ali sastavljene od zdravih namirnica bogatih vitaminima. 

ishrana bolesnog deteta
Photo by Hannah Tasker on Unsplash

Šta da izbegavate kada je dete bolesno

Izbegavajte masnu hranu – svinjsko meso i drugo masnije meso, punomasne sireve, pavlaku, suhomesnato, kao i jela sa zaprškom i slatkiše. 

Mere opreza

Obratite pažnju na zdravlje ostalih ukućana. Ako je dete bolesno, odvojite posuđe za njega koje neće koristiti druga deca i ukućani.

Objavljen: 15. jul 2015. godine, ažuriran: 12. novembar 2024. godine

  • Rođeni 2. oktobra – osobine ličnosti, ljubav, karijera i karakter

    Rođeni 2. oktobra – osobine ličnosti, ljubav, karijera i karakter

    Horoskopski znak VAGA ( septembar – 22. oktobar); Karakteristike:Društvene, šarmantne i u potrazi za harmonijom i pravdom, često uživaju u partnerstvu i saradnji U ovom tekstu 1 Rođeni 2. oktobra – osobine ličnosti1.1 2. oktobar – ljubav1.2 Karijera – rođeni 2. oktobra1.2.1 Zdravlje1.2.1.1 2. oktobar – pozitivne osobine1.2.1.2 Rođeni 2. oktobra – negativne osobine1.2.1.2.1 Poznate…

  • Demetrini saveti za dojenje bez stresa: 7 najvažnijih

    Demetrini saveti za dojenje bez stresa: 7 najvažnijih

    Dojenje je prirodno, ali to ne znači da je uvek lako. Saveti se mogu naći svuda, ali je važno da to budu saveti za dojenje bez stresa. Mnoge mame suočavaju se s izazovima: bolnim bradavicama, nesigurnošću da li beba sisa dovoljno, savetima sa svih strana… Zato ti donosimo Demetrine savete za druženje s bebom bez…

  • Žena DEVICA – 5 stvari koje treba da znate o devicama

    Žena DEVICA – 5 stvari koje treba da znate o devicama

    Žena DEVICA je kritički perfekcionista i život sa njom nije šala. Žene koje su rođene u ovom znaku su pod vladavinom Merkura i cene komunikaciju. Međutim, imaju tendenciju da prećute kad je potrebno dok ne sačekaju pravo vreme. U ovom tekstu 1 Žena DEVICA: 23.08. – 22.09.1.1 1. Žena DEVICA – Osobine ličnosti1.1.1 2. Slaganje…

o autoru