„Ispala čašica kolena“
* Situacija u kojoj je "ispala čašica kolena" je zapravo vrlo česta. * Istraživanja su pokazala da se lečenje iščašene čašice prvi put sprovodi najmanje šest nedelja
Ova, 25.nedelja trudnoće je vreme kada je beba duga oko 32 centimetra i njeni pokreti su sve snažniji. Razmišljajte o pripremama za rođenje, uključujući prisustvovanje časovima o roditeljstvu, razgovore s lekarom o planiranju porođaja i pisanje porođajnog plana.
U ovom tekstu
Činjenice:
25. nedelja trudnoće – Prijatelji i porodica vas obasipaju sa puno pažnje. Uživajte u tome! Ako već imate malu decu kod kuće, verovatno i oni iščekuju željno dolazak novog člana porodice, kao i vi.
Beba će uskoro početi da prepoznaje vaš glas. Uživa da sluša dok joj pričate, a znaće kada se rodi da prepozna da ste pričali sa njom.
Da li ste počeli da razmišljate o porođaju? Iako imate još 15 nedelja do kraja trudnoće, ipak možete da počnete da razmišljate o tome kakav porođaj želite i za šta ćete se odlučiti.
Vaša kosa izgleda lepše nego ikada. Nikada nije bila tako gusta. Učiniće vam se da raste više nego inače, a zapravo, stvar je u tome da kosa u trudnoći ne opada ni blizu kao inače.
Normalna senzacija u trudnoći je nedostatak daha. Kako beba raste i pritiska, materica pritiska zid između stomaka i pluća, što otežava da se pluća u potpunosti rašire. Disanje će postati pliće i ubrzano. Ovo je najuočljivije kod žena koje nose blizance.
Iako u potpunosti ne možete sprečiti hrkanje, koje se u drugom i trećem trimestru javlja kod trećine trudnica, možete ga ublažiti spavanjem na levom boku.
Trudnice često mogu imati problem sa išijasom u trudnoći. Ovo se dešava obično kada bebina glava pritiska karlicu i nerve u donjem delu leđa i noge to trpe. Jak bol se javlja u donjem delu leđa, nogama ili zadnjici. Nekima se manifestuje kao utrnutost noge ili pečenje koje se razliva niz nogu.
Bebine ruke i noge postaju buckasije jer ona dobija sve više masti. Koža prestaje da joj bude naborana, jer se masnoća popunjava ispod. Bebe zevaju u materici, mada još uvek nije tačno utvrđeno zašto to rade. Pretpostavlja se tako regulišu protok krvi i količinu tečnosti u plućima. Nozdrve počinju da se otvaraju.
Od sada do kraja trudnoće, dobijaćete u proseku 350-500grama nedeljno. Materica je sada veličine lopte za odbojku. Ona nastavlja da se širi i centar za gravitaciju se pomera naviše i van kako bi se prilagodio bebi. Kao rezultat toga, možda ćete imati problem sa ravnotežom. Vodite računa da ne padnete.
Od ove nedelje do kraja trudnoće, bebina težina može da varira. Svaka beba se individualno razvija u maminom stomaku. U proseku, beba je sada duga oko 34 centimetra i teška je 650 grama.
Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!
Ukoliko još uvek radite, vreme je da počnete da razmišljate o porodiljskom ili već i trudničkom bolovanju. Nemojte odugovlačiti, jer to može izazvati stres a on nije dobar za bebu. Dogovorite se sa poslodavcem kako će se organizovati posao za vreme vašeg odsustva, da li treba nekog da obučite pre odlaska, kome treba da prepustite vaš deo posla i uputite ga u procedure.
Objavljen: 21. septembar 2011. godine, ažuriran: 16. decembar 2024. godine
Iščašenje zgloba kolena je jedna od češćih povreda, a uglavnom se događa u sitacijama kada osoba naglo promeni smer kretanja – najčešće tokom plesanja ili bavljenja sportom. Situacija u kojoj je „ispala čašica kolena“ je zapravo vrlo česta. Istraživanja su pokazala da se lečenje iščašene čašice prvi put sprovodi najmanje šest nedelja, mada vreme lečenja…
Ukoliko vam je ponestalo ideja za pripremu klasičnih svinjskih šniclu, tu su šnicle u pavlaci kao malo drugačija opcija. Pored toga što su ukusne, prednost je i što, kada spremate jelo u rerni, ne morate stajati pored šporeta. Još jedan recept se priprema na sličan način, a to su Svinjske šnicle sa lukom. Kako se…
Kako se pravi najukusnija restovana džigerica? Ovde je primer sa svinjskom džigericom, ali na isti način možete napraviti i teleću, juneću ili pileću džigericu. Kako se pravi restovana džigerica? Džigericu isecite na komade po želji. Možete je seći na šnicle, tračice ili kockice. Nakon toga je uvaljajte u brašno. U tiganj ili pliću šerpu prvo…