Paradajz sos i rinflajš
Nedeljni ručak, domaća supa sa knedlama, a nakon toga bareno meso i paradajz sos. Da li vam je to poznato?
„Porodična trpeza“ na Demetra.rs je mesto gde se nalaze ideje i inspiracije za zajednička porodična obroka – od brzih svakodnevnih recepata do specijalnih jela za praznične trenutke.
Ova kategorija donosi jednostavne, hranljive i ukusne recepture koje slavljenički spajaju generacije: decu, roditelje i bake i deke. Praktični saveti uključuju planiranje obroka, ideje za doručak, užinu i večeru, te unosne recepte kojima ćete osvojiti celo društvo. Uz to, pružamo i smernice za prilagođeno kuvanje – bez glutena, vegetarijanski ili drugo. Recepti su mahom tradicionalni i uz porodične priče, svaki obrok postaje topao, savršen za deljenje.
Nedeljni ručak, domaća supa sa knedlama, a nakon toga bareno meso i paradajz sos. Da li vam je to poznato?
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).
Ovaj recept za sočne šnicle sa pečurkama u rerni se najjednostavnije pravi od svinjskog buta i klasičnih šampinjona sa pavlakom za kuvanje.
Nekada je najjednostavije namirnice najteže spremiti na nov način zato danas pričamo o tome kako da ispečete najbolji hrskavi krompir iz rerne.
Domaći tutku keks je jedan od omiljenih dečijih iako nije baš najzdravija opcija obzirom da se dodaju i šećer i brašno. Ovaj put ga je formirala devetogodišnjakinja, pa možda prelivanje boja nije idealno, ali je ukus bio odličan.
Čini se da su špagete bolonjeze jedne od najčešće spremanih i svojevrstan klasik, čak i u Srbiji. Međutim, nije svaki sos podjednako dobar. Kako da napravite jednostavan, a kako originalni bolonjeze sos?
Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni.
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Ovaj kolač sa grizom i šljivama može da prođe kao brza zamena za knedle sa šljivama u plehu, iako su knedle jedna od nezamenljivih poslastica.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.