fbpx
Mojih 5 minuta

Drugi put u Srbiji održan Međunarodni dan atopijskog ekcema u organizaciji Udruženja “Alergija i ja”

Drugi put u Srbiji održan Međunarodni dan atopijskog ekcema u organizaciji Udruženja “Alergija i ja”

U organizaciji Nacionalnog udruženja “ Alergija i ja”, 14. septembra 2020. godine uz podršku Global Skin i European Federation of Allergy and Airways Diseases, međunarodnih organizacija, obeležen je po drugi put Međunarodni dan atopijskog ekcema,  u cilju razvijanja svesti i razumevanja ove atopijske bolesti i njenom uticaju na živote obolelih.

Brojni predstavnici kozmetičkih kuća, koje prodaju medicinsku kozmetiku, bili su učesnici ovog događaja. Pored njih, pojavili su se i predstavnici pojedinih bezglutenskih proizvoda. U okviru održavanja ove manifestacije, organizovani su i besplatni dermatološki pregledi.

Program je počeo otvaranjem izložbe “Pogledaj ispod kože”, koja ima za cilj da približi i podstakne bolje razumavanje atopijskog ekcema i problema koji ovo kožno oboljenje nosi sa sobom, a koji nisu vidljivi. Fotografije su originalne i do sada nisu prikazivane. Pacijenti će kao modeli kroz umetnički ugao fotografa pokazati svoju lepu (i manje lepu) kožu i na taj način približiti široj populaciji atopijski dermatitis i pokazati kako se pacijenti sa ovim kožnim problemom nose kroz svakodnevne životne situacije. Izložba fotografija će nakon prikazivanja u TC Ušće, biti predstavljena na klinikama u Srbiji, počevši od Klinike za dermatologiju Kliničkog centra Srbije.

IMG f13c9078c371f7e956c22474ddf272a9 V

IMG 5206cd1f7b8de091fde6bc4803aa5110 V

IMG 0f92d4837100398ef539f58e066ab42d V

Besplatni pregledi i časovi joge

Ove godine su, kao i prethodne, organizovani besplatni pregledi dermatologa dr Biljane Marenović, kao i alergologa dr Gordane Petrović.

U dva termina su bili odžani besplatni časovi joge. Prvo – joga čas Željke Joga kreacija, a kasnije i čas joge za decu koji je držala Tanja Janković, sertifikovani joga instruktor Joga saveza Srbije.

Demetra panel: Razgovori mama dece sa atopijskim ekcemom

U okviru Međunarodnog dana atopijskog ekcema, održan je i panel našeg portala na kom su gošće bile mame čija deca imaju atopijski ekcem: Milena Kostić, poznatija kao blogerka Mama iz magareće klupe, zatim Danijela Stojanović, na društvenoj mreži Instagram poznata kao Mamin život i Snežana Šundić-Vardić, predsednica Udruženja Alergija i ja. Moderator panela bila je Tamara Petković, glavni urednik portala Demetra.

Na panelu su mame razgovarale o tome kako deci objasniti šta je ekcem i da imaju alergije na određenu vrstu hrane, kojim putem su došli do svaka do dijagnoze svog deteta, kao i koliko vode računa o higijeni, garderobi i alergenima mimo ishrane svoje dece. Navele su problem sa birokratskim barijerama kada su državni vrtići u pitanju, ali i nedostupnost lekara u državnim ustanovama, kao i izostanak međusobne saradnje lekara različitih specijalnosti.

Program je zatvorio motivacioni govor – Život sa ekcemom u adolescenciji.

IMG a8dc26fd5c556736b647dfce6ffd10f0 V

IMG 94f5e5e739597fc93430bf8e2c3f7a25 V

IMG 34515a54b0dbd373063b4462dd1e1c38 V

Više o Međunarodnom danu atopijskog ekcema možete pogledati na Instagram stranici Alergija i ja.

Reklame

Related Articles

Back to top button